18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 18:47

ISD: 200 mil. euro au intrat în România din offshore-uri, aceeași sumă a plecat spre Elveția

spot_img

ISD: 200 mil. euro au intrat în România din offshore-uri, aceeași sumă a plecat spre Elveția

În România au intrat, în 2012, peste 200 de milioane de euro din companii offshore sub formă de investiții străine directe (ISD), arată datele Eurostat. Aceeași sumă a ieșit din țară spre Elveția.

Volumul ISD în România din afara UE, anul trecut, s-a ridicat la 300 de milioane de euro, din care 200 de milioane de euro au fost investiții din Statele Unite ale Americii. Alte 200 de milioane de euro au intrat din centre financiare offshore, aflate în state ca Liechtenstein, Andora, Bahamas sau Insulele Virgine.

Aceeași sumă de 200 de milioane de euro a părăsit România spre Elveția. Potrivit Eurostat, SUA și centre financiare din offshore-uri au fost principalele furnizoare de ISD către România din afara UE. Bulgaria, pe de altă parte, a beneficiat de 600 de milioane de euro ISD din state din afara UE, din care 200 de milioane de euro din Eleveția și alte 200 de milioane de euro din Rusia.

Anul trecut, investițiile străine directe atrase de România au scăzut pentru al patrulea an consecutiv la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% față de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat în 2011.

În primul trimestru al acestui an, volumul ISD s-a ridicat la 211 milioane de euro, față de 360 de milioane de euro în aceeași perioadă a anului trecut. 213 milioane de euro au fost credite intragrup, în timp ce participațiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au înregistrat o valoare negativă de 2 milioane de euro.

Cosmina Croitoru