12.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 9:22
No menu items!

Isărescu: „Avem puține butoane și, de câte ori apăsăm pe ele, se simte în economie”

spot_img

Isărescu: "Avem puține butoane și, de câte ori apăsăm pe ele, se simte în economie"

Guvernatorul Mugur Isărescu a făcut miercuri un istoric al activității BNR din ultimii 23 de ani și al influenței sale asupra economiei, cu ocazia unei conferințe prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la înființarea Academiei de Studii Economice din București.

Isărescu a afirmat că România are o politică monetară care funcționează, Banca Centrală având la dispoziție câteva instrumente: rata dobânzii de politică monetară, controlul lichidităților și rezervele minime obligatorii. ”Avem puține butoane și, de câte ori apăsăm pe ele, se simte în economie”, a afirmat Isărescu. Acesta a comparat situația de astăzi cu cea de la începutul anilor ’90, când BNR avea ”100 de butoane” și nu se întâmpla nimic atunci când apăsa pe ele.

Miercuri a debutat în București seria lunară de conferințe ”ASE 100”. Pe 6 aprilie 1913, Regele Carol I a semnat Decretul de înființare a Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale.

Alte declarații făcute de Isărescu:

– Aprecierea cursului de schimb dă bine la populație, dar nu e bună pentru exportatori. Ce e bine nu e bine

– Am intrat nepregătiți în UE din punctul de vedere al liberalizării circulației capitalurilor. Populația este puțin educată financiar. Acum te bați cu o lume întreagă pe jocurile de intrări și ieșiri de capital

– Ni s-a reproșat că în 2005 și 2006 nu am făcut nimic împotriva creșterii creditării în valută. Noi am ieşit în faţa publicului să avertizăm. De interzis, nu le puteam interzice pentru că intram în UE

– În perioada de boom, politica fiscală pro-ciclică a creat probleme. Politica fiscală este încă relativ pro-ciclică

– Ieșirile de capital din 2008 și 2009 nu au fost compensate cu fluxuri din fondurile UE. Am avut la dispoziție 30 de miliarde de euro. Banii nu cad din avion, trebuie absorbiți. Am compensat cu împrumuturi de la FMI, UE și Banca Mondială.

Vlad Bârleanu