15 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 15:55
No menu items!

Isărescu: România va putea intra în Zona Euro când va avea o autostradă peste Carpați

spot_img

Reducerea disparităților regionale este necesară pentru spațiul monetar unic

MUGUR ISARESCU - CONFERINTA - CLUJ

România va putea intra în zona euro abia după ce o autostradă va trece Munţii Carapaţi, pentru a permite şi dezvoltarea altor zone decât cele câteva enclave unde s-au concentrat investiţiile străine, a afirmat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

”M-a întrebat cineva când văd România în zona euro şi i-am spus: când va trece prima autostradă Carpaţii, cam atunci. N-ai cum să dezvolţi alte zone dacă treci pe serpentine prin Carpaţi, asta aşa ca să vorbim puţin metaforic. Sunt lucruri diferite, am văzut că este o preocupare când se vede în buzunarul oamenilor. La unii se vede, la alţii nu se vede, asta este tipologia de creştere economică în care ne situăm, şi nu ne situăm de ieri, de azi, ne situăm de ani buni”

Mugur Isărescu

Acesta a explicat că România se dezvoltă polarizat, investițiile străine fiind concentrate în enclave: Bucureşti, Constanţa, Craiova, Piteşti și câteva zone din Transilvania. Aceste zone trag în sus exporturile și producția industrială.

Isărescu spune că zona Capitalei ar putea adera la Zona Euro, având o populație de 2 milioane de locuitori, comparabilă cu statele baltice, însă miza este reducerea disparităților prin creșterea zonelor rurale.

România și-a asumat în mod oficial, la reuniunea Consiliului Ecofin, de la începutul lunii mai, aderarea la Zona Euro la 1 ianuarie 2019.

S.Z.