10.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 2:40

Isărescu: Până la adoptarea euro, mai sunt necesare reforme dureroase politic și social

spot_img

 Pentru a rezista în Zona Euro, economia României trebuie să fie mai puternică

BNR reduce dobânda cheie la 4,5%, peste așteptările pieței. Urmează dobânzi mai mici în băncile comerciale?

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat că România îndeplinește majoritatea criteriilor de convergență nominală pentru adoptarea monedei euro, dar mai are încă un drum lung și greu până la obținerea competitivității necesare.

”Sunt ferm convins că avem în față un drum lung și greu, de câțiva ani, pentru a recupera decalajul în ceea ce privește convergența reală, pentru a continua reformele structurale care, de cele mai multe ori, sunt dureroase din punct de vedere politic și social, dar și pentru a asigura competitivitatea economiei naționale”, a spus joi Isărescu, într-o conferință publică la București.

Isărescu a subliniat faptul că în România există un consens politic pentru adoptarea euro în 2019.

Criteriile nominale se referă la inflație, curs de schimb, deficit bugetar, datorie publică și ratele dobânzilor pe termen lung.

”Criteriile de la Maastrict nu mai sunt suficiente pentru a asigura succesul în cazul dobândirii statutului de membru al zonei euro. (…) Criteriile nominale nu pot fi susținute fără competitivitate, stabilitate financiară și fără un echilibru fiscal solid”, a mai declarat Isărescu.

S.Z.