14.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 20:17

Isărescu anunță: Dobânda-cheie de 5,25% va scădea imediat după 1 iulie

spot_img

Isărescu anunță: Dobânda-cheie de 5,25% va scădea imediat după 1 iulie

Banca centrală anunță o perioadă de reducere etapizată a dobânzii de politică monetară, care va începe odată cu următoarea ședință a Consiliului de Administrație. Potrivit guvernatorului Mugur Isărescu, eventuale vești rele din economie ar fi singurele care ar putea să întrerupă acest proces.

“Mesajul nostru este de intrare a României într-un cilcu de reducere a ratelor de dobândă. Am început cu coridorul pentru că rata de referinţă îşi diminuează mult din semnificaţie dacă transmisia nu este eficientă”, a declarat joi Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că scăderea inflaţiei se realizează mai repede decât s-a anticipat la începutul anului, cu minime istorice în februarie şi martie, şi cu o evoluţie similară chiar şi în aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobândă, programată iniţial pentru a doua parte a anului.

“Vom începe un ciclu pe care sperăm să nu-l întrerupem, în funcţie de ştirile din economie, care depind şi de vreme (…) Un ciclu de câteva sesiuni de reducere în ceea ce priveşte rate ale dobânzii de politică monetară. Nu vom rămâne în niciun caz izolaţi de restul Europei”, a afirmat şeful băncii centrale.

BNR a decis, joi, să reducă rata dobânzii aferente creditelor acordate băncilor comerciale, pe termen scurt, în lei (creditele Lombard) cu 1%. Tot pentru a sprijini sectorul financiar-bancar, BNR a decis creșterea cu 1% a ratei dobânzii pentru depozite.

Tot joi, banca centrală a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an. Următoarea ședință pe teme de politică monetară va avea loc pe 1 iulie.

Cosmina Croitoru