3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 9:17
No menu items!

Isărescu: Ținta aderării la Zona Euro în 2019 ar trebui să fie adoptată prin lege, în Parlament

spot_img

BNR vrea să se bazeze pe un mediu politic previzibil în ceea ce privește adoptarea monedei unice

isarescu

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat luni că România îndeplineşte toate criteriile de aderare la euro, iar ţinta convenită politic, de 1 ianuarie 2019, ar trebui stabilită într-o lege adoptată de Parlament, după alegerile prezidenţiale, pentru ca ciclurile electorale să nu afecteze reformele necesare.

Prezent la o conferință la Cluj, Isărescu a spus că problema adoptării euro nu este ”dacă va avea loc, ci când”, potrivit Mediafax.

”Ţinta de adoptare a euro – 2019 – este încă verbală. Credem că ar fi bine să fie cel puţin sub forma unei strategii adoptate de toate partidele politice, ca în anul 2000, pentru că intrarea în UE era un angajament. Te antrenezi pe un drum, ciclul electoral nu ar trebui să te abată de la drumul respectiv, indiferent de alegeri. Până în 2019 ai câteva alegeri, în 2016 alegeri parlamentare. Eu nu pot să spun acum după alegerile prezidenţiale care va fi maniera în care angajamentul verbal între Palatele Victoria şi Cotroceni pentru 2019 se va materializa. Cel mai bine ar fi să avem o lege în Parlament, cu discuţii despre ce înseamnă adoptarea euro, obiectiv strategic, şi partidele parlamentare să se angajeze”

Mugur Isărescu

Guvernatorul a sublinat că existenţa unei date ţintă pentru intrarea în Zona Euro este binevenită, stabilirea ei la orizontul anului 2019 trebuind să fie însoţită de asigurarea unei pregătiri adecvate a economiei.

În prezent, România îndeplineşte toate criteriile nominale de la Maastricht de adoptare a euro, inclusiv rata medie anuală a inflaţiei.

S.Z.