0.6 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023 - 8:22
No menu items!

Irlanda: Suspiciuni privind experiențe cu vaccinuri pe copii-cobai

spot_img

Premierul Enda Kenny a ordonat demararea unei anchete guvernamentale preliminare

 Patru decese înregistrate de la inceputul anului până acum din cauza gripei. Oficiali de la Ministerul Sănătății declară: „Nu ne aşteptăm la o evoluţie imediată a unei epidemii de gripă”

Mai mulți membri ai guvernului și ai clerului irlandez au solicitat ca ancheta în curs asupra instituțiilor catolice din țară să fie extinsă asupra vaccinărilor experimentale cărora le-ar fi fost supuși copii-cobai în urmă cu câteva decenii, relatează AFP.

Aceste apeluri vin ca urmare a dezvăluirilor despre înhumarea secretă într-o groapă comună a circa 800 de copii ai unor mame celibatare, găzduite de călugărițele de la Bon Secours între anii 1925-1961.

Premierul Enda Kenny a ordonat demararea unei anchete guvernamentale preliminare pentru a se descoperi „dimensiunea acestui caz” și a se stabili „dacă există și alte cazuri similare în țară care să merite interesul” autorităților.

Mai multe personalități — între care arhiepiscopul de Dublin, Diarmuid Martin și secretarul de stat al sănătății, Kathleen Lynch, s-au pronunțat în favoarea unei anchete judiciare extinse care să cerceteze în egală măsură cazul vaccinurilor. Acesta a constituit deja obiectul mai multor anchete în anii 2000, care însă au fost invalidate de Curtea supremă irlandeză.

Postul de radio Newstalk a informat luni că 80 de copii s-au îmbolnăvit după ce li s-au administrat din eroare vaccinuri pentru animale.

„Medicul sosea întrebând dacă poate face experiențe, dar el nu putea să le facă fără autorizația mamei”, a declarat pentru Newstalk călugărița Sarto, de la căminul Bessborough, situat în comitatul Cork, una din instituțiile vizate de ancheta guvernamentală.

Grupul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) a descoperit aceste experiențe după fuziunea sa cu laboratorul implicat în urmă cu 20 de ani. GSK și-a exprimat disponibilitatea de a „coopera plenar” în cadrul unei anchete.

În anii 2000, grupul furnizase deja informații în cadrul unei anchete care a durat mai mult de 10 ani despre maltratarea copiilor în instituțiile irlandeze.

C.A.