18.2 C
București
duminică, 2 octombrie 2022 - 4:15
No menu items!

Irlanda sprijină aderarea României la Schengen

spot_img

Irlanda sprijină aderarea României la Schengen

Ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan, a declarat, marţi, că preşedinţia irlandeză a Consiliului Uniunii Europene şi-a exprimat dorinţa de a-și oferi sprijinul pentru aderarea României şi Bulgariei la spațiul Schengen.

“Ştim că atât România, cât şi Bulgaria au aspiraţii puternice pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Una dintre priorităţile importante ale preşedinţiei irlandeze va fi să răspundem acestor aspiraţii şi să continuăm negocierile cu scopul de a ajunge la un acord în acest sens”, a precizat Oliver Grogan, care a adăugat că Irlanda nu este membru în sine al Spaţiului Schengen, însă va face eforturi pentru a facilita un acord între statele membre.

Totodată, ministrul de externe, Titus Corlățean, a declarat că România contează pe „un sprijin activ” din partea Președinției irlandeze privind aderarea la spațiul Schengen în luna martie.

“Aderarea la Schengen rămâne un obiectiv de importanţă deosebită pentru România, dar şi pentru Uniunea Europeană, în ansamblu. România a îndeplinit toate criteriile aferente aderării la spaţiul Schengen. Consiliul European din decembrie 2012 a recunoscut, de asemenea, realizarea măsurilor suplimentare acompaniatorii agreate în vederea facilitării unei decizii pozitive cu privire la aderarea la Schengen”, a precizat Titus Corlățean, la conferința de lansare a Președinției irlandeze a UE.

Potrivit afirmaţiilor ambasadorului Oliver Grogan, Irlanda, care este o ţară în curs de redresare, va depune eforturi pentru redresarea Europei, printre prioritățile sale regăsindu-se crearea de locuri de muncă şi abordarea problematicii şomajului în rândul tinerilor.

C.I.