21.9 C
București
joi, 30 mai 2024 - 12:40
No menu items!

Iranul, furnizor de arme pentru Putin: a trimis drone Mohajer-6 și Shahed în Rusia pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei

spot_img

Rusia a obținut sute de drone iraniene capabile să fie folosite în războiul împotriva Ucrainei, în ciuda avertismentelor SUA către Teheran să nu le expedieze, potrivit The Washington Post.

Nu este clar dacă Rusia a început să folosească dronele împotriva țintelor ucrainene, dar dronele par să fie operaționale și gata de utilizare, au spus oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru jurnaliștii citați.

Transportul raportat marchează cea mai recentă dovadă a ceea ce pare a fi o cooperare militară mai strânsă între acești aliați de lungă durată, Iran și Rusia.

Ucraina a folosit foarte mult dronele pentru supravegherea și atacarea țintelor rusești, bazându-se pe tehnologia furnizată de SUA și de alți parteneri, inclusiv Turcia. Un dispozitiv exploziv transportat de o dronă a lovit luna trecută sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră din Peninsula Crimeea, rănind mai multe persoane. Au fost și alte țări care susțin Ucraina, în care s-au strâns bani pentru a cumpăra drone pentru efortul de război.

Confruntându-se cu sancțiuni economice și limitări ale lanțurilor sale de aprovizionare, Rusia a apelat din ce în ce mai mult la Iran ca partener cheie și furnizor de arme. Casa Albă a avertizat public pentru prima dată luna trecută că Iranul intenționează să aprovizioneze Moscova cu „sute” de drone armate. Câteva zile mai târziu, a susținut că oficialii ruși au vizitat Iranul de două ori pentru a aranja un transfer.

Ministrul de externe al Iranului, Hossein-Amir Abdollahian, a declarat luna trecută că Teheranul a avut „diverse tipuri de colaborare cu Rusia, inclusiv în sectorul apărării”.

„Dar nu vom ajuta niciuna dintre părțile implicate în acest război pentru că credem că acesta (războiul) trebuie oprit”, a spus el.

D.Constantin