20.3 C
București
duminică, 11 iunie 2023 - 0:52
No menu items!

Iranul a efectuat noi teste balistice. Rachetele sunt concepute să lovească Israelul

spot_img

Gardieni Revoluţiei din Iran, armata de elită a administraţiei de la Teheran, a lansat mai multe rachete balistice din silozuri amplasate în diferite zone din ţară în timpul unui exerciţiu militar, informează agenţia iraniană IRNA.

Intenţia testelor a fost „de a arăta capacitatea de descurajare a Iranului şi abilitatea Republicii Islamice (Iran) de a combate orice ameninţare împotriva Revoluţiei (islamice), a statului şi a suveraniţătii ţării”, potrivit agenţiei de presă iraniană IRNA.

Cele două rachete Qadr H au fost lansate din nordul Iranului și au lovit ținte situate la 1.400 de kilometri, în sud-estul țării.

Comandantul unității de rachete a Gardienilor Revoluției a declarat miercuri dimineață că rachetele cu rază medie de acțiune testate de Iran sunt concepute să poată lovi Israelul.

”Motivul pentru care am conceput rachetele noastre cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri este acela de a putea să lovim inamicul nostru, regimul sionist, de la o distanță sigură”, a afirmat generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, citat de agenția de presă Isna.

În octombrie, Iranul a testat cu succes o nouă rachetă balistă cu rază lungă de acţiune, fiind primul test de la stabilirea acordului nuclear cu marile puteri din iulie anul trecut.

Experţii ONU au acuzat că utilizarea tehnologiei balistice este o încălcare a rezoluţiei adoptată de Consiliul de Securitate al ONU care intrezice Iranului dezvoltarea unei astfel de tehnologii nucleare.