7.9 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023 - 8:23
No menu items!

Iranul amenință cu stoparea exporturilor de petrol

spot_img

 

Rostam Qasemi

Rostam Qasemi, ministrul iranian al petrolului a tras un semnal de alarmă asupra faptului că Iranul ar putea întrerupe exporturile de petrol în cazul în care sancţiunile dictate de guvernele occidentale se vor accentua.

Embargoul petrolier împotriva Iranului a fost impus de ţările occidentale în urma absenței progreselor în aria programului nuclear iranian.

“Dacă sancţiunile vor continua să se intensifice vom opri exporturile de petrol. Lipsa petrolului iranian pe piaţă va avea un efect dramatic asupra preţurilor”, a afirmat ministrul iranian.

Ministrul a precizat că autorităţile de la Teheran au un plan de rezervă care asigură supravieţuirea chiar și în lipsa veniturilor produse de exporturile de petrol. Aceleași autorități au amenințat, în trecut, cu închiderea strâmtorii Ormuz, care facilitează trecerea exporturilor de țiței ale Orientului Mijlociu.

Uniunea Europeană a crescut la mijlocul acestei luni sancţiunile financiare şi comerciale împotriva Iranului, cu accent pe tranzacţiile financiare şi sectoarele telecomunicaţiilor şi energiei, în contextul dificultăților întâmpinate în cadrul discuțiilor privind programul nuclear iranian.

Teheranul a exportat anul trecut către Uniunea Europeană circa 450.000 de barili de petrol pe zi.