17.2 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 5:09
No menu items!

Iranul a început să distribuie „carburanţi proprii” Euro 4, pentru a lupta împotriva poluării

spot_img

 cars-tehran-air-pollution

Autorităţile iraniene au început să distribuie „carburanţi proprii” Euro 4 pentru a încerca să lupte împotriva poluării, care afectează mai multe mari oraşe din Iran şi provoacă moartea a zeci de mii de persoane în fiecare an, a anunţat luni presa locală, informează AFP.

Începând de sâmbătă, când a fost lansată operaţiunea, „am distribuit între şapte şi opt milioane de litri de carburanţi proprii în 90% din staţiile de alimentare ale capitalei”, a declarat Morteza Abedini, directorul societăţii de distribuire a produselor rafinate în Teheran, citat de presă.

Până în prezent, erau folosiţi carburanţi cu norma de poluare Euro 2. Carburanţi proprii sunt distribuiţi şi în alte oraşe foarte poluate, precum Karaj, la vest de Teheran, şi Arak (centru). Afectate de poluare sunt și orașele Mashhad, Ispahan şi Tabriz.

Iranul produce în prezent 16 milioane de litri de carburanţi Euro 4.

Această ţară a fost nevoită să înceteze importurile de carburanţi, la sfârşitul lui 2011, din cauza unor sancţiuni economice occidentale şi să sporească producţia internă, de calitate proastă şi care atinge astăzi aproape 66 de milioane de litri pe zi pentru a răspunde cererii, care se apropie de 70 de milioane de litri.

C.A.