11.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 4:39

Iran: Ahmadinejad acuzat de încălcarea legislaţiei electorale

spot_img

 Iran: Ahmadinejad acuzat de încălcarea legislaţiei electorale

Consiliul Gardienilor Revoluţiei din Iran a anunţat luni că va înainta o plângere penală împotriva preşedintelui Mahmud Ahmadinejad, care l-a însoţit pe principalul său consilier, Esfandiar Rahim Mashaei, la Comisia Electorală, unde acesta din urmă şi-a înregistrat candidatura la alegerile prezidenţiale din 14 iunie, informează EFE.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului, Abas Ali Kadjodaei, “toţi membrii Adunării Inspecţiei Electorale consideră că prezenţa lui Ahmadinejad la Ministerul de Interne pentru a prezenta unul dintre candidaţi este ilegală”, motiv pentru care Consiliul Gardienilor  “îl va denunţa Puterii Judiciare”. El riscă o pedeapsă de şase luni de închisoare sau 74 de lovituri de bici.

Consiliul Gardienilor Revoluţiei din Iran, care supervizează viaţa politică a acestei ţări, susține că prin acest lucru, Ahmadinejad a încercat să-l promoveze pe protejatul Mashaei ca succesor al său. Constituția Iranului interzice ca președinte în exercițiu să susțină un succesor.

Ahmadinejad a calificat această declaraţie drept “vorbărie” şi a precizat că-şi susţine consilierul despre care a spus: ‘Mashaei este Ahmadinejad şi Ahmadinejad este Mashaei’.

Pentru aceste alegeri şi-au depus candidatura 686 de persoane. Consiliul Gardienilor va decide cu privire la eligibilitatea candidaților până la data de 23 mai. Campania electorală oficială se va încheia la 12 iunie.

C.I.