miercuri, 21 octombrie 2020 - 5:15

Irakul are un nou Guvern. Coaliţia internaţională împotriva SI începe să se contureze

Avocatul Poporului, despre cauza blocajului din sănătate: Autoritățile continuă să folosească același algoritm de testare

Avocatul Poporului, Renate Weber, reclamă faptul că, la peste jumătate de an de la debutul pandemiei de COVID-19, autorităţile din România continuă să folosească...

Deputatul PSD Florin Iordache, votat de 185 de parlamentari pentru a conduce Consiliul Legislativ

Camera Deputatilor si Senatul au votat in plenul reunit ca Florin Iordache sa fie presedinte al Consiliului Legislativ. Au fost 185 de voturi "pentru"...

Reacția fostului ministru Nicolae Bănicioiu, după ce DNA a cerut ridicarea imunității sale

Fostul ministru, Nicolae Bănicioiu, susține, într-o postare pe Facebook, că acuzațiile care i se aduc sunt false și că este pentru ridicarea imunității. Bănicioiu...

Directorul unui spital din Sibiu cere modificarea condițiilor de testare pentru COVID-19

Directorul Spitalului de Pediatrie din judeţul Sibiu, medicul Camelia Grigore, consideră că ar trebui îmbunătăţită modalitatea de abordare a cazurilor infectate cu noul coronavirus...

Washingtonul intenţionează să creeze o coaliţie internaţională solidă, la care vor participa peste 40 de ţări

 statul islamic

Parlamentul irakian a aprobat luni Guvernul lui Haidar al-Abadi, acordându-i premierului un termen pentru a desemna doi dintre miniştrii care se vor afla în fruntea luptei împotriva grupării Statul Islamic, contra căreia se vor mobiliza peste 40 de ţări, informează Mediafax.ro.

Noul premier a cerut o săptămână pentru acordarea portofoliilor-cheie ale Apărării şi Afacerilor Interne, posturi pe care le va ocupa personal cu titlu interimar. În pofida acestei amânări, el a obţinut aprobarea Parlamentului pentru Guvenul de uniune însărcinat cu îndepărtarea disensiunilor create în mandatul lui Nuri al-Maliki. Acesta din urmă este acuzat că a contribuit la ascensiunea SI în această ţară cu populaţie majoritar şiită prin faptul că a dus a politică autoritaristă şi a exclus minoritatea sunnită.

Acest Cabinet este însărcinat să facă front comun împotriva grupării Statul Islamic, o organizaţie care se va afla în centrul negocierilor pe care secretarul de Stat american John Kerry le va purta în Orientul Mijlociu, unde pleacă în turneu marţi, cu o zi înainte de prezentarea de către preşedintele american Barack Obama a “planului de acţiune” împotriva SI.

“A venit vremea ca liderii irakieni să-şi guverneze naţiunea cu aceeaşi viziune şi raţiune de a fi care le-au permis să formeze acest nou Guvern”, a subliniat Kerry, felicitându-l pe noul premier şi dându-i din nou asigurări cu privire la susţinerea americană în lupta împotriva SI.

Coaliţie internaţională solidă, împotriva SI

Washingtonul, care a declanşat în urmă cu o lună o campanie de atacuri aeriene asupra unor poziţii deţinute de către SI în Irak, intenţionează să creeze o coaliţie internaţională solidă, la care vor participa, într-un fel sau altul, peste 40 de ţări şi al cărei scop este să se “coordoneze în faţa ameninţării reprezentate de către SI”, potrivit unei purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane.

John Kerry a preluat vocabularul folosit duminică de către Obama, repetând că obiectivul Statelor Unite este să “slăbească” şi să “învingă” gruparea Statul Islamic.

Kerry urmează să efectueze vizite în Iordania şi Arabia Saudită cu scopul de a discuta “despre situaţia în curs din Irak”, în contextul în care statele membre ale Ligii Arabe au adoptat deja o poziţie fermă contra SI. Ele sunt hotărâte să “adopte măsurile necesare pentru înfruntarea grupărilor teroriste”, inclusiv SI, “în plan politic, ideologic şi al securităţii”.

Decapitarea jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff, răpiţi în Siria, este cea care a alarmat comunitatea internaţională şi a determinat-o, cu Statele Unite în frunte, să ia în calcul formarea unei alianţe împotriva SI.

Şeicul de la al-Azhar, în Egipt, una dintre cele mai prestigioase instituţii a islamului sunnit, i-a catalogat pe aceşti jihadişti “criminali care pătează imaginea islamului şi musulmanilor.

Dublu atentat sinucigaş

În Orientul Mijlociu, Kerry va purta discuţii şi despre “modul de a susţine mai mult securitatea şi stabilitatea” noului Guvern irakian.

Comunitatea internaţională are aşteptări mari de la noul Guvern irakian, deoarece acest Cabinet va avea sarcina dificilă de a stopa înaintarea jihadiştilor şi de a recuceri terenul pierdut în iunie, când armata federală a fost pusă în derută de ofensiva-fulger a jihadiştilor în nordul ţării.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat formarea noului Guvern şi i-a îndemnat pe toţi liderii politici irakieni să “continue să colaboreze şi să ajungă fără întârziere la o decizie” asupra nominalizării miniştrilor Apărării şi Internelor.

Plasându-şi Guvernul sub semnul unităţii, al-Abadi s-a angajat luni, în Parlament, să soluţioneze diferendele dintre Guvernul central şi regiunea autonomă Kurdistan (nord).

Avioanele de luptă americane, care efectuează de o lună raiduri în nordul Irakului, şi-au extins în weekend zona atacurilor, pentru prima dată, în provincia cu populaţie majoritar sunnită Al-Anbar (nord), aflată sub controlul SI.

Profitând de aceste raiduri, forţele irakiene, susţinute de către triburi sunnite, au lansat o vastă ofensivă împotriva SI, care ameninţa un baraj considerat vital din regiunea Haditha.

C.A.

De ce s-a opărit PNL pe Streinu și Rafila?

Sorin Roșca Stănescu În fiecare zi, PNL oftează. Iar reprezentanții de frunte ai acestui partid le bat obrazul unor specialiști de marcă. Alexandru Rafila și...

Numărul școlilor în scenariul roșu a crescut vertiginos după organizarea alegerilor locale

Numărul școlilor intrate în scenariul roșu, în România, a crescut vertiginos chiar după organizarea alegerilor locale, fiind cu mult mai mare decât înaintea scrutinului. Ministerul...

Care este sloganul cu care PNL merge la alegerile parlamentare. Doar doi miniștri nu sunt pe liste

Sloganul sub care liberalii candidează la alegerile parlamentare este "Dezvoltăm România". Ludovic Orban a declarat, marţi, că alegerile parlamentare din 6 decembrie sunt decisive pentru...

Ministerul Muncii va completa legea pentru situația închiderii școlilor

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că Guvernul va completa cadrul legal în situația închiderii școlilor. "Asa cum stiti, pun in practica ordonanta de urgenta...

De ce este ilegală instituirea obligativității de a purta masca în spații deschise

Hotărârea Comitetului Municipal pentru Situații de urgență București prin care se institutie obligativitatea purtării măștii și în spații publice deschise, precum și hotărârile similare...