13 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 12:16

Irakianul care a băgat terorişti în România, pedeapsa redusă de la 7, la 3 ani de închisoare

spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe cetățeanul irakian Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, pentru că a înlesnit intrarea și ieșirea din România a 5 conaţionali care au săvârșit acte teroriste în favoarea organizației Al-Qaida.

Pedeapsa dată de instanța supremă, 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare, este la jumătate faţă de cea aplicată de Curtea de Apel București în octombrie 2014, când irakianul a fost condamnat la 7 ani închisoare.

De asemenea, instanța i-a interzis irakianului dreptul de a se afla pe teritoriul României pentru o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale. Al Dulaimi Ali Asae Mohamad a fost reținut de procurorii DIICOT în decembrie 2011, pentru infracţiuni legate de legea privind prevenirea și combaterea terorismului. Anchetatorii au avut probe că irakianul a folosit inclusiv identităţi fictive şi a creat patru firme fantomă pentru a-i ajuta pe cinci cetăţeani irakieni să obţină acte de intrare, ieşire şi prelungire a dreptului de şedere în România. Al Dulaimi ştia că cei cinci conaţionali erau suspectaţi de acte teroriste  Al-Qaida în Irak. De altfel, procurorii l-au trimis în judecată pentru trafic de migranţi, în cazul a încă 250 de cetăţeni irakieni pe care i-ar fi ajutat să tranziteze ţara noastră.

Al Dulaimi Ali Asae Mohamad se afla în mod ilegal pe teritoriul statului român, deși prin dispoziția organelor legale a fost declarat indezirabil în România.

M. Nedelcu