-0.1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 3:56
No menu items!

Irak/alegeri parlamentare: Birourile de vot s-au deschis pe fondul escaladării violențelor

spot_img

 alegeri irak

Cele peste 48.000 de secții de vot s-au deschis miercuri, la ora locală 07:00 (04h00GMT), în Irak, pentru alegerile parlamentare, primele de la retragerea trupelor americane din această țară, informează France Presse și Reuters.

În jur de 20 de milioane de irakieni vor putea vota până la ora locală 18:00 pentru a alege viitorii legiutori din cei peste 9.000 de candidați înscriși (din partea a 276 de partide și organizații), în timp ce țara este cuprinsă de mai multe luni de violențe, care au provocat moartea a peste 3.000 de persoane de la începutul anului.

Coaliția premierului șiit Nouri al-Maliki este favorită în sondaje, în ciuda unui bilanț critic al activității guvernului său.

Șomajul, corupția și serviciile publice cvasiinexistene sunt în centrul preocupărilor cotidiene ale irakienilor, însă campania s-a axat pe problema securității, într-o țară în care 25 de cetățeni au murit zilnic, în medie, începând cu luna ianuarie.

În ultimele 24 de ore au fost ucise aproape 90 de persoane, sporind temerile legate de o participare redusă a irakienilor la vot.

C.A.