3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 20:25
No menu items!

Irak: Insurgenţii islamişti înaintează spre Bagdad din trei direcţii

spot_img

Guvernul pune în aplicare un plan pentru apărarea Bagdadului

 

irak - insurgenti

Insurgenţii islamişti se îndreptau vineri din trei regiuni spre Bagdad, după ce şi-au consolidat controlul asupra teritoriilor cucerite în urma unei ofensive fulgerătoare, care a determinat SUA să ia în calcul opţiunea unei intervenţii, în timp ce companiile americane şi-au evacuat angajaţii. Guvernul irakian a pus în aplicare un nou plan pentru protejarea Bagdadului, în faţa avansului rapid al insurgenţilor islamişti către capitală, informează AFP.

Combatanţii din gruparea radicală sunită Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care se află la mai puţin de 100 de kilometri de Bagdad, avansează spre capitala Irakului pe străzile aproape pustii, cu magazinele închise, pornind din provinciile al-Anbar, din vest, Salaheddine, din nord, şi Diyala, din est.

Profitând de confuzia forţelor irakiene, care şi-au abandonat posturile, mii de islamişti au preluat începând de marţi controlul asupra oraşului Mosul şi provinciei Ninive, din nord, asupra Tikrit şi a altor regiuni din provincia Salaheddine, precum şi asupra unor sectoare din provinciile Diyala, din est, şi Kirkuk, din nord. Islamiştii controlau încă din ianuarie oraşul Fallujah, aflat la 60 de kilometri vest de Bagdad.

Confruntări puternice aveau loc vineri dimineaţă între armata irakiană şi insurgenţii care, după ce au intrat în provincia Diyala, încearcă să preia controlul asupra capitalei Baaquba, situată la 60 de kilometri de Bagdad.

Viceguvernatorul provinciei Diyala, Fourat al-Tamimi, a indicat că forțele kurde de securitate (Peshmergas) controlează sectoarele Saadiyah și Jalawla, la nord-est de Baqouba, după ce armata s-a retras din aceste zone.

Ofițeri de securitate au anunțat joi seara că aceste sectoare au căzut în mâinile insurgenților.

Guvernul irakian pune în aplicare un plan pentru apărarea Bagdadului

Guvernul irakian a pus în aplicare un nou plan pentru protejarea Bagdadului, în faţa avansului rapid al insurgenţilor islamişti către capitală, după ocuparea mai multor teritorii din nordul ţării, a anunţat vineri Ministerul de Interne.

“Am pus în aplicare un nou plan pentru protejarea Bagdadului”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Saad Maan, în timp ce insurgenţii se află la mai puţin de 100 de kilometri de capitala irakiană.

 

C.A.