19.2 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 22:33
No menu items!

Irak: Al-Qaida a preluat controlul total asupra orașului Fallujah

spot_img

fallujah

Guvernul irakian a pierdut controlul asupra orașului irakian Fallujah, care se află acum în mâinile combatanților afiliați rețelei teroriste Al-Qaida, a afirmat sâmbătă un înalt responsabil cu securitatea din provincia Al-Anbar, relatează AFP.

„Fallujah se află sub controlul EIIL”, a spus acest responsabil, făcând referire la Statul Islamic al Irakului și Levantului, filială a Al-Qaida în această țară. 

”Sectoarele din jurul orașului Fallujah (60 km de Bagdad) se află în mâinile poliției locale”, a mai precizat acesta, potrivit AFP.

Vineri, cel puțin 32 de civili și 71 de combatanți ai Al-Qaida au fost uciși în confruntări între rețeaua extremistă sunită, triburi locale și forțele de securitate din provincia Al-Anbar, bastion sunit ostil premierului șiit Nouri al-Maliki.

Combatanții EIIL controlează de joi mai multe sectoare din Ramadi și Fallujah, oraș care s-a declarat vineri „stat islamic”.

Luptele au început luni la Ramadi, oraș aflat la 100 km de Bagdad, după evacuarea unei tabere de protestatari anti-guvernamentali, iar violențele s-au propagat ulterior și la Fallujah.

Insurgenții EIIL au profitat de faptul că polițiștii și-au abandonat miercuri posturile de la Fallujah și Ramadi după atacuri, precum și de confruntările dintre soldați și membri ai triburilor care s-au opus evacuării taberei, pentru a prelua controlul asupra sectoarelor din cele două orașe.

Provincia Al-Anbar a devenit, de peste un an, un focar al mișcării de contestare a premierului Maliki, acuzat că a acaparat puterea și i-a marginalizat pe suniți.

Fallujah și Eamadi au fost bastioane ale insurecției care a urmat invaziei americane în Irak din 2003.

A.V.