17.2 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 5:53
No menu items!

Ipoteza otrăvirii lui Yasser Arafat cu poloniu radioactiv este exclusă de experții ruși

spot_img

 Image:

Analizele efectuate de experți ruși pe probe biologice ale fostului lider palestinian Yasser Arafat permit excluderea ipotezei că acesta ar fi fost otrăvit cu poloniu radioactiv 210, nefiind identificată nicio o urmă din această substanță în eșantioanele investigate, a afirmat marți șeful agenției federale ruse pentru analize biologice, Vladimir Uiba, citat de Interfax și AFP.

„Nu a fost otrăvit cu poloniu. Experții ruși care au condus analiza nu au găsit urme din această substanță”, a declarat Uiba.

Această ipoteză contrazice concluziile publicate luni de către revista britanică The Lancet conform căreia, un grup de cercetători elvețieni de la Institutul de Radiofizică de pe lângă Centrul medical din Lausanne a descoperit un nivel ridicat de substanțe radioactive în probele biologice prelevate de la Yasser Arafat. Ca urmare a acestui fapt, cercetătorii au relansat teoria otrăvirii fostului lider palestinian, decedat în anul 2004 la un spital militar francez din apropiere de Paris.

Responsabili palestinieni au insinuat de mai multe ori că serviciile secrete israeliene l-ar fi otrăvit pe Arafat, acuzații dezmințite de guvernul israelian.

C.A.