26.8 C
București
marți, 3 august 2021 - 11:30

Ionuț Dumitru, Consiliul Fiscal: Povara taxelor și impozitelor a dus la o economie ”ascunsă” de 28% din PIB

spot_img

Povara taxelor și a impozitelor a dus la o economie ascunsă de 28% din PIB-ul României, cu 10 puncte procentuale mai mare decât media Uniunii Europene, a declarat marți Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

”Economia ascunsă a României este cu 10 pp mai mare decât media UE de 18%, doar Bulgaria având un nivel mai ridicat, de 31%. Este un fenomen destul de greu observabil. Avem, în esență, două măsuri pentru economia neobservată, iar conform INS economia neobservată este de 22% din total economie, însă experții europeni, conform studiilor proprii, ne clasează la 28,1%. Dacă ne comparăm cu țările din Europa Centrală și de Est, concluzia este că în regiune cele mai multe țări au o economie ascunsă peste media UE, cu excepția Cehiei care este sub media europeană”, a spus Ionuț Dumitru, citat de Agerpres.

Dumitru a făcut această declarație la conferința ”România clandestină: De la problemele de piață ale producătorilor, la riscurile consumatorilor”, organizată de Camera de Comerț și Industrie a României.

”În principal, povara fiscală pe muncă este factorul determinant pentru mărimea economiei ascunse. Cu cât ai un sistem fiscal mai împovărător, mai ales din prisma birocrației și aparatului de administrare a taxelor neprietenos, cu atât crește acest tip de economie. Dacă ne uităm la România se pare că avem o povară fiscală pe muncă destul de mare dacă ne uităm la impozite plătite de angajat și angajator, salarii destul de mici față de media salariilor din economie. Avem o povară fiscală pe muncă printre cele mai mari din economie”, a mai spus Ionuț Dumitru.