18.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 19:57
No menu items!

Ion Sterian, Transgaz: România poate deveni lider energetic în regiune

spot_img

Țara noastră are toate atuurile ca, prin investițiile făcute în interconectări și crearea unui hub de gaze, să fie un lider energetic în toata regiunea Europei Centrale si de Sud-Est, precizează, într-un interviu acordat Cotidianul.ro, Ion Sterian, director general Transgaz.

Până la sfârșitul acestui an, BRUA faza 1  va fi operațională și pusă în funcțiune. Toate cele 3 stații de comprimare: Jupa, Podișor și Bibești, au fost finalizate și puse în funcțiune. Lucrările la firul linear sunt extrem de avansate, astfel încât vom finaliza și gazoductul și vom putea declara că BRUA faza 1 este gata. Am văzut în presă numeroasele interpretări legate de acest proiect și vreau să vă spun că acestea nu au facut altceva decât să ne ambiționeze și mai mult și să continuăm cu și mai multă îndârjire să ducem la bun sfârșit acest proiect strategic pentru România și Europa. BRUA nu este o autostradă fără descărcări. BRUA faza 1 va fi parte integrantă din Sistemul Național de Transport gaze naturale, un factor de securitate energetică și un motor de dezvoltare economică națională. Gazele naturale vor ajunge în Europa prin gazoductul TAP din terminalele de gaz natural lichefiat din nordul Greciei, de la Revithoussa și Alexandropolis și, mai departe, prin coridorul vertical Grecia-Bulgaria-România.

După finalizarea BRUA faza 1 și a gazoductului Ungheni-Chișinău ne mărim considerabil capacitatea de transport bi-direcțional cu Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova. Avem investițiile privind modernizarea Stației de măsurare gaze naturaIe Isaccea 1 și Negru Vodă 1, care va fi finalizată până la sfârșitul acestui an. Toate aceste investiții ne permit să fim deja un punct nodal pentru transportul de gaze naturale. Iar peste aceste dezvoltări de infrastructură vine proiectul Hub-ului de gaze: Romanian Gas Hub Services SA. Înființarea acestei companii a fost aprobată de către AGA Transgaz în luna martie, după ce în urmă cu aproape un an de zile am semnat cu Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH), operatorul hub-ului de gaze de la Baumgarten, un acord de cooperare în vederea înfiinţării unei societăți mixte ce va avea ca obiectiv operarea punctului virtual de tranzacţionare a gazelor naturale în România.

Prin acest hub de gaze, Transgaz își afirmă rolul de leader în ceea ce privește asigurarea securității energetice în România și în regiune. Transgaz are capacitatea și know–how–ul necesare pentru a gestiona proiectul. Central European Gas Hub, în calitate de operator al Punctului Virtual de Tranzacționare austriac, aduce în asociere cunoștințele sale în operarea unui hub gazier de succes, deoarece Baumgarten reprezintă cel mai important punct de comercializare a gazelor naturale din centrul și estul Europei.

Cu sprijinul Statului Român, acționar majoritar al Transgaz, al tuturor factorilor decizionali, vom reuși să dezvoltăm sectorul gazier, transformându–l într–unul din principalele motoare de dezvoltare ale țării. Funcție de ceea ce hotărăște Statul Român, în această societate pot intra în calitate de acționari, companii românești precum: Romgaz, OMV Petrom, alți producători de gaze din România, OPCOM, BRM, BVB, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, ș.a „.

Obiectivul comun al acestor proiecte, în fapt al tuturor proiectelor cuprinse în Planul de dezvoltare al SNT pe următorii 10 ani, îl reprezintă consolidarea rolului României în sectorul gazier la nivel regional și european.

Creșterea importanței companiei, atât ca motor al economiei naționale, cât și ca vector al creșterii economice a țării, prin rolul său în dezvoltarea sectorului energetic și transformarea României într-o putere energetică europeană, sunt obiective strategice pentru a căror îndeplinire, administratorii companiei au lansat unul dintre cele mai mari și mai importante programe de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale din România din ultimii 20 de ani, și extindere a SNT în vederea racordării tuturor localităților la rețeaua de gaze naturale, program cuprinzând proiecte de investiții estimate la peste 4 miliarde euro”.

În ceea ce privește anunţul Turciei privind rezervele de gaze descoperite în Marea Neagră, Ion Sterian a spus: “Ţinând cont că Turcia consumă un volum foarte mare de gaze naturale, acel anunț cu 320 miliarde mc descoperite în Marea Neagră, e clar că acele rezerve nu au cum să asigure consumul Turciei și să o transforme și într-un exportator de gaze naturale. La fel îmi exprim scepticismul și în privința perimetrului bulgăresc Han-Asparuh și a hub-ului de la Varna.