4 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 23:13
No menu items!

Ion Sterian, Transgaz: Gazoductul Ungheni-Chișinău – proiect de investiții strategic pentru Transgaz, prima multinațională românească din energie

spot_img

Directorul General al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, împreună cu Petrică Lucian Rusu, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului României, care reprezintă Autoritatea Publică Tutelară și acționarul majoritar al companiei, au efectuat în această săptămână o vizită de lucru în Republica Moldova, pentru a evalua stadiul lucrărilor de execuție la gazoductul Ungheni-Chișinău.

Reprezentanții părții române s-au întâlnit cu domnul Sergiu Răilean, Ministrul Economiei și Infrastructurii (MEI) din Republica Moldova și cu domnul Călin Negură, Secretar de Stat în cadrul acestui minister. Alături de alți reprezentanți ai managementului SNTGN Transgaz responsabili cu execuția acestui proiect strategic de investiții și de reprezentanți ai constructorilor, oficialii români și moldoveni, au evaluat în teren stadiul lucrărilor la gazoductul ce va fi finalizat și pus în funcțiune la sfârșitul acestei luni.

În urmă cu o lună, Directorul General al SNTGN Transgaz SA, domnul Ion Sterian, a anunțat că aceste lucrări vor fi finalizate până la 1 august. La această etapă, prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 milioane metri cubi de gaze pe zi, iar spre 1 decembrie se va putea asigura transportul a 2-3 milioane metri cubi de gaze pe zi. După instalarea stației de comprimare și reglare de la Gherăești, către 1 ianuarie 2021, se vor putea transporta în Republica Moldova, 4 milioane metri cubi de gaze pe zi.

Sergiu Răilean, Ministrul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova: “Interconectarea Republicii Moldova cu sistemul de gaze naturale din România este o prioritate pe agenda de securitate energetică a țării. Astăzi acest proiect investițional de diversificare a furnizorilor și a rutelor de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova se află la etapa finală, iar conducta de gaze a ajuns la Chișinău”.

Petrică Lucian Rusu, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului: “Guvernul României susține toate proiectele de investiții ale Transgaz pentru dezvoltarea infrastructurii energetice. Acest proiect de investiții este deosebit de important, mai ales în plan geostrategic, permițând consolidarea relațiilor economice dintre România și Republica Moldova și facilitând securitatea energetică regională. Prin acest proiect, Guvernul României, România, conectează Moldova la infrastructura de gaze naturale europeană, respectând angajamentele luate privind diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale pentru Republica Moldova, cu privire la creșterea securității energetice în regiune, iar acest gazoduct, Ungheni – Chișinău, este esențial. Felicit Transgaz pentru efortul depus în vederea finalizării
proiectului.”

Ion Sterian, Directorul General al SNTGN Transgaz SA: “Gazoductul Ungheni-Chișinău este un proiect de investiții strategic pentru Transgaz, care a devenit astfel, prima multinațională românească din domeniul energiei. Conducta are o lungime de 120 kilometri și o valoare estimată de până la 93 milioane euro.

Conducta Ungheni – Chișinău va asigura alimentarea cu gaze naturale pentru populaţia și obiectivele industriale din aceste regiuni. După finalizarea și punerea în funcțiune a gazoductului, infrastructura de gaze din Republica Moldova se va conecta la infrastructura de gaze din România, care este interconectată cu cea din Europa şi astfel, în Republica Moldova pot ajunge gaze din Marea Caspică, din Marea Nordului, din nordul Greciei şi din Norvegia. Realizarea gazoductului Ungheni-Chișinău contribuie la modernizarea și dezvoltarea infrastructurii energetice existente, sporind eficienţa sectorului energetic și dezvoltarea durabilă a economiei naționale a Republicii Moldova, crearea unei pieţe de energie transparente şi competitive, conectarea cu piața energetică europeană.

Proiectul reprezintă un câştig în plan geopolitic, urmărind diminuarea dependenței energetice a Republicii Moldova, prin ruta alternativă pe care o propune, precum şi o contribuție la consolidarea în general a parcursului pro-european al acestei ţări. Transgaz a gestionat cu maximă responsabilitate, seriozitate și profesionalism acest proiect astfel încât acesta să se realizeze conform angajamentelor asumate”.