2.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 9:07
No menu items!

Ion Iliescu nu vede rostul “dezgropării” dosarelor Revoluţiei şi Mineriadei

spot_img

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu crede că trecutul nu trebuie dezgropat, iar dosarele Revoluţiei din 1989 şi Mineriadei din 1990 trebuie analizate ca momente istorice, nu penale.

Fostul şef al statului de după 1990 crede că Revoluţia a avut mai mult părţi bune, dar există şi cele rele, din care trebuie să tragem doar învăţăminte politice.

Bun, eu îi înţeleg pe cei care au avut pierderi, dar asta a fost caracterul cel mai radical din tot arealul nostru. La noi a fost o mişcare radicală de înlăturare a vechiului regim cu sacrificii umane. Revoluţia din decembrie a însemnat sacrificii umane. Acum să stăm să tot plângem morţii în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare al societăţii româneşti…

Ion Iliescu, fost preşedinte al României

Dosarul Revoluției s-a referit la 709 persoane decedate, 1855 persoane rănite prin împuşcare, 343 persoane rănite în alte împrejurări sau care au suferit diferite traume, respectiv 924 persoane reţinute, conform procurorilor militari. Aceştia au clasat dosarul în toamna anului trecut, dar urmaşii victimelor au reclamat la instanţă decizia, iar procurorul general interimar a dispus revizuirea anchetei.

M. Nedelcu