6.9 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 10:48

Ion Iliescu, audiat în dosarul “Mineriada din 13-15 iunie 1990” / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Oficialii Parchetului General au precizat miercuri, într-un comunicat de presă, că procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, așa-numitul dosar “Mineriada”, cu schimbarea încadrării juridice în infracțiune contra umanității și extinderea urmăririi penale asupra altor persoane.

De altfel, la scurt timp după Ion Iliescu, la audieri a intrat Virgil Măgureanu, fost șef al SRI. În plus, în jurul orei 12.00, este așteptat la audieri și Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al apărării.

“Ca urmare a ordonanței procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de infirmare a soluției și confirmare a ordonanței de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului.

Astfel, prin ordonanța nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea faptelor descrise anterior, anunță Parchetul.

În perioada următoare vor fi audiate persoanele față de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de 439 lit. a, g și j din Codul penal și care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
comunicat de presă

Fostul preşedinte Ion Iliescu a ajuns, miercuri dimineaţă, la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul “Mineriada din 13-15 iunie 1990”.

Ion Iliescu este audiat în calitate de suspect în această cauză, şi nu de martor, așa cum a fost considerat inițial.

Surse judiciare au precizat că procurorii îi prezintă fostului președinte acuzațiile formulate împotriva lui.

Acesta este urmatorul pas făcut de anchetatori, după ce – în urmă cu câteva luni – dosarul a fost redeschis.

Vom reveni cu detalii.