2.3 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 10:19
No menu items!

Ion Cristoiu îl critică dur pe Iohannis pentru discursul naționalist-extremist, peste cel al lui Vadim Tudor

spot_img

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu a adus critici dure președintelui României, după declarațiile acestuia privind un acord între PSD și UDMR pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

Cristoiu consideră că, prin declaraţiile privind autonomia Ţinutului Secuiesc, preşedintele Klaus Iohannis a fost nu numai comic, ci a reuşit să-l întreacă în naţionalism extremist şi pe fostul lider al PRM, CV Tudor, cu precizarea că şeful statului a fost penibil.

Ion Cristoiu şi-a exprimat surprinderea de a fi martor la o asemenea prestaţie din partea preşedintelui României, cu atât mai mult cu cât legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, iar Senatul, ca for decizional, poate să o respingă.

„A fost un moment absolut comic. În cei 52 de ani de presă am văzut multe lucruri, nu credeam că o să văd şi acest moment. Nu am achiesat niciodată la temele lui CV Tudor cu bulbuci, că el mai avea momente din astea de naţionalism cu spume la gură, isteric, pentru că luarea Ardealului peste noapte este o halucinaţie electorală. A fost o lege adoptată tacit, o să o corecteze la Senat, nu era nicio nenorocire. Această lege nu era urmarea unei înţelegeri publice şi de azi vin ungurii ne iau Ardealul, ni-l pun într-o şaretă şi ni-l duc acolo la ei, la Balaton”, a spus jurnalistul.

Ion Cristoiu afirmă că momentul ieşirii de astăzi a şefului statului este unul absolut unic în istoria postdecembristă, scopul acestuia fiind de a abate atenţia românilor de la momentul 15 mai, când aceştia aşteaptă de la autorităţi măsuri concrete de relaxare a restricţiilor şi de relansare economică.

„Hai sa vedem momentul, unic în istoria postdecembristă. Aşadar, românii aşteaptă cu sufletul la gură ce se deschide, cum se circulă între localităţi după 15 mai. Şi deodată îl vedem pe Klaus Iohannis sărind din pat ca şi cum ar fi visat o scenetă în care el ataca Parlamentul pe tema luării Ardealului în şaretă şi interpreta. 1 a fost disproporţia între ce aşteptam noi şi intervenţia lui. 2. S-a limitat numai la asta. Deci e clar că a fost o scenetă şi el când s-o fi sculat de dimineaţă a repetat sceneta asta. Ăsta e momentul penibil. Cum zice el în ungureşte, cum ţopăie, era chiar vesel, cum atacă Parlamentul. Am asistat la un moment atât de bizar, încît cu toată responsabilitatea mea de om de 72 de ani mă întreb dacă preşedintele nu a băut ceva de dimineaţă. Nu există aşa ceva. Oricât de gravă ar fi fost trecerea legii, e greu de presupus că cineva dă autonomie Ţinutul Secuiesc. Dacă ne gândim şi la atacul de ieri, ceva e neregulă. Probabil consilierii i-au spus lui hai să abatem atenţia opiniei publice de la 15 mai, de la măsurile de relaxare, dramatice, cu mari probleme, la războiul cu Parlamentul. Nu văd nicio legătură”, a punctat jurnalistul.

Ion Cristoiu a subliniat că intervenţia lui Klaus Iohannis a fost un atac de extremist naţionalist penibil, prin care a compromis însăşi ideea unităţii României.

„Preşedintele a ţopăit mai spectaculos decât Mircea Geoană în noaptea în care credea că a câştigat alegerile. Era chiar bucuros şi ne-a zis nouă că în timp ce el şi cu Orban şi cu Violeta Alexandru şi cu Vela zis Geacă se bate cu pandemia, nu ştiu ce face PSD-ul. Aduce s-a înţeles PSD-ul cu UDMR-ul, să ce, să dea Ardealul? Şi dacă ar fi fost aşa, violenţa atacului care este o violenţă a unui atac de extremist naţionalist. Am văzur azi un CV Tudor penibil. CV Tudor nu a fost niciodată penibil, era sinistru în anumite momente cînd era naţionalist extremist cu bulbuci. Dl Klaus Iohannis a fost un naţionalist extremist penibil. A compromis până şi tema aceasta a unităţii României pentru că nu avea niciun rost. Nu ştiu, îl roade la ficaţi că nu au fost alegeri anticipate, că el nu are majoritate, nu ştiu. Eu nu cred că românii nu s-au mai gândit la 15 mai şi au zis ”, a explicat jurnalistul.

„Din punct de vedere democratic, mi se pare un derapaj pentru că una era să spui că PSD nu a fost atent sau iresponsabil sau Parlamentul, şi alta este să faci din acest moment un moment de naţionalism extremist, chiar peste CV Tudor”, a adăugat jurnalistul, citat de stiripesurse.ro.