4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 3:26
No menu items!

Ion Cristoiu: Cum vrea Klaus Iohannis să-l înlăture pe Orban de la conducerea PNL

spot_img

Ion Cristoiu afirmă că în PNL a avut loc un puci pentru înlăturarea lui Ludovic Orban după rezultatul negocierilor cu USR-PLUS privind împărţirea ministerelor din viitorul Guvern. Chiar dacă Orban nu a cedat, jurnalistul crede că ar putea urma și alte puciuri ghidate de Klaus Iohannis care ar putea să aibă succes.

“Sâmbătă, 19 decembrie 2020, viața noastră politică a marcat primul mare eveniment postelectoral:
Un puci în PNL.

În mod obișnuit, puciurile au loc în partidele care trec în Opoziție după alegeri.
Puciul de sîmbătă s-a petrecut într-un partid care a rămas la Guvernare după alegeri.

Pentru a înțelege un astfel de eveniment, Istoricul clipei, ca și Istoricul de altfel, trebuie să stabilească mai multe elemente:
Contextul, derularea faptelor, explicarea rezultatului, consecințe”, detaliază jurnalistul pe cristoiublog.ro.

Consecințele sunt, conform lui Ion Cristoiu:

  1. Pînă acum dus doar în culise, Războiul din PNL a ieșit la suprafață. Chiar dacă eșuat, Puciul e un semnal pentru alegători, pentru celelalte partide, că în PNL Ludovic Orban e contestat de un Grup de lideri.
  2. Votul la președinția Camerei e secret. Cîți dintre nemulțumiții din PNL sînt și parlamentari? N-ar putea aceștia la secret să voteze împotriva lui Ludovic Orban? Măcar pentru ca acesta să nu cîștige din primul tur.
  3. PNL apare ca un partid slab, minat de lupte interne. În bătălia pentru a domina Executivul, USRPLUS va ține cont de această slăbiciune.
  4. Burzuluiala din PNL adîncește suspiciunile USRPLUS față de adevăratele intenții ale partidului de guvernare.
  5. Nu avem date să susținem că Klaus Iohannis i-a îndemnat pe puciști sau că a știut de le măcar. Cum însă puciștii sînt iohanniștii din partid, puciul contribuie major la impresia că între Klaus Iohannis și Ludovic Orban e război.
  6. Rapiditatea cu care a fost înăbușit puciul nu trebuie să-l facă pe Ludovic Orban să se culce pe o ureche. S-ar putea ca alte puciuri, mai bine pregătite, să reușească. Mai ales dacă le va ghida Klaus Iohannis.