marți, 26 ianuarie 2021 - 23:56

Ion Cristoiu: Congresul ultimei șanse pentru PSD

Îngrijorări în Israel, țara cu cea mai mare rată de imunizare, după o explozie de cazuri Covid-19 la copii

În timp ce adulții cu vârsta peste 40 de ani se vaccinează într-un ritm aproape miraculos, Israelul înregistrează o creștere accentuată a numărului de...

Parlamentarii, amânați la vaccinare

Parlamentarii au aflat, marți după-amiază, că România nu mai are suficiente doze de ser pentru imunizarea lor. Amânarea luată în calcul de Comitetul de...

Care este pedeapsa pe care au cerut-o procurorii pentru Elena Udrea

Procurorul DNA a cerut, la ultimul termen al dosarului în care Elena Udrea este judecată pentru fapte de corupție în legătură cu campania electorală...

Iohannis i-a chemat la Vila Lac pe premierul Cîțu și pe liderii Coaliției de guvernare

Klaus Iohannis are o întâlnire cu membrii coaliției de guvernare la Vila Lac, marți la ora 17. Președintele vrea să discute cu șefii partidelor...

Publicistul și jurnalistul Ion Cristoiu explică, într-o analiză scrisă pe cristoiublog.ro, de ce acest eveniment poate însemna reînvierea sau înmormântarea partidului pentru totdeauna.

„Despre Congresul extraordinar al PSD, petrecut sîmbătă, 22 august 2020 în variantă online am vorbit pe larg, în comentariul video pe cristoiuTv, transmis în direct imediat după încheierea reuniunii. Mulţi comentatori, dar şi mulţi producători de politică sînt interesaţi şi de – dacă nu mai ales – de comentariile mele scrise. Răspunzînd acestei cerinţe, ivite din credinţa în Scripta moment, voi consacra Congresului o serie de mai multe comentarii. Fac asta, deoarece eu sînt convins că prin ambiţiile celor care l-au organizat – o mînă de oameni din PSD – acest congres poate fi momentul Reînvierii PSD. Prin rezultatele sale concrete, el poate fi, la fel de bine, momentul înmormîntării PSD.

Pentru totdeauna.

2019 poate fi înscris în istoria PSD (FSN, PDSR, PSD), dar şi în Istoria postdecembristă ca anul urgiei pentru un partid. În istoria popoarelor sînt trecute în calendar, cu litere negre, momente în care asupra respectivului popor se abat dezastre succesive. La fel s-a întîmplat şi cu PSD în 2019.

– Pe 26 mai 2019, la europarlamentare, PSD obţine cel mai mic scor obţinut de acest partid în postdecembrism la un scrutin. În decembrie 2016, PSD cîştigă alegerile parlamentare cu un scor de 45%. Doi ani mai tîrziu, ia la primul scrutin de după parlamentare, la europarlamentarele din 26 mai 2019, 22,51%. O cădere de 22%! La fel de grav, o formaţiune recentă, Alianţa 2020 obţine 22,36%. Cît pe-aci să egaleze marele partid postdecembrist, cel care a dat un preşedinte, şi a condus ţara după 1989 mai mult decît oricare alt partid. Pierderea PSD evaluată în număr de votanţi e de un milion de persoane. Să pierzi în doar doi ani şi ceva un milion de votanţi nu e de ici de colo. E un record rar întîlnit.

– Pe 27 mai 2019, preşedintele PSD, totodată preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, urmare a unei sentinţe definitive e arestat în direct.

Şi acesta e un caz unic în postdecembrism. Indiferent de caracterul sentinţei (eu rămîn mai departe convins că a fost o sentinţă politică), partidul trebuia să-şi ia măsurile de siguranţă. Liviu Dragnea trebuia obligat să demisioneze înainte de pronunţarea sentinţei. În America există obiceiul ca un director de companie să demisioneze înainte de a fi reţinut de FBI. După demisie e depus pe trotuar ca simplu cetăţean. În opinia publică rămîne doar imaginea cetăţeanului X arestat şi nu a directorului de companie. La fel de grav, nici un simpatizant PSD nu se agită. Se agită în schimb TeFeLiştii care, ştiind că pe Liviu Dragnea nu-l va apăra nimeni, îl însoţesc la penitenciar cu hăulirile de rigoare.

10 octombrie 2019. Guvernul PSD cade la Moţiunea de cenzură. Căderea unui Guvern în urma unei moţiuni de cenzură, chiar şi în condiţiile în care avea pînă nu de mult majoritatea nu reprezintă în sine semnele unui dezastru pentru partidul respectiv.

Căderii Guvernului Dăncilă i se adaugă, ca fiind semnificative pentru dezastrul din PSD, alte cîteva fapte petrecute la Moţiunea de cenzură. Le-am trecut în revistă, pe larg, în comentariul meu Din punct de vedere istoric, Guvernul PSD a căzut la un scor prea mic, postat pe cristoiublog.ro în 10 octombrie 2019. Iată cîteva:

„ – Liderul Tineretului Social Democrat, Gabriel Petrea, a votat la vedere în favoarea Moţiunii. L-am urmărit la Congresul PSD care a ales noua conducere. Candida la postul de secretar general al PSD. Am scris despre prestaţia sa:

„ A fost cel mai bun vorbitor dintre toţi concurenţii, prin fixarea pe ceea ce trebuie să fie secretarul general. Liderul TSD le-a reamintit celor din sală că tinerii PSD-işti ca el sînt cei care au făcut campaniile şi că a venit vremea ca ştabii partidului să-şi amintească acest lucru. Le-a reamintit degeaba. Liderul tinerilor PSD-işti n-a fost ales secretar general.”

– Atmosfera din Parlament a fost violentă anti-PSD. S-a apelat şi la trucul aducerii cu Salvarea a cîtorva votanţi. Nu doar pentru a asigura trecerea Moţiunii, dar şi pentru a stoarce capital politic anti-PSD. Asta înseamnă un electorat majoritar anti-PSD.

– Moţiunea de cenzură a fost semnată şi de parlamentari PSD. Am întrebat-o pe Viorica Dăncilă de ce n-au fost excluşi aceştia din PSD. Cum adică să semnezi o Moţiune de cenzură împotriva propriului guvern? Spre stupoarea mea a răspuns că respectivii au întrucîtva dreptate, că sînt nemulţumiţi, că s-a discutat cu ei. Cum adică s-a discutat cu ei? E o întrebare normală dacă PSD ar fi un partid viu, energic. PSD se zbătea să supravieţuiască la putere. Un partid tare, un partid cu suflu, i-ar fi dat afară pe respectivii. Chiar riscînd să piardă la Moţiunea de cenzură.

– La Moţiunea de cenzură s-au ţinut discursuri pro şi contra Moţiune. Contra Moţiunii în favoarea PSD a vorbit doar PSD. Toate celelalte partide s-au năpustit asupra partidului de guvernămînt. PSD s-a trezit izolat pe scena politică a României.

– Un fenomen spectaculos de după 26 mai 2019 îl reprezintă trecerea unor parlamentari PSD la Pro România. Nici una dintre aceste treceri nu e însoţită de o justificare din partea respectivilor. Pur şi simplu sar în altă barcă. Un partid îşi dovedeşte forţa şi prin tăria cu care parlamentarii săi sprijină Guvernarea. Dacă PSD ar fi fost în Opoziţie şi ProRomânia la guvernare ar mai fi fost de înţeles. Respectivii au fost atraşi de ciolan. PSD era la guvernare cînd au avut loc aceste plecări. Păi dacă un partid e părăsit chiar şi cînd e la Guvernare, înseamnă că nu mai demult o garanţie că e la Guvernare.>

Alegerile prezidenţiale.

Pentru prima dată în Istoria postdecembristă, candidatul PSD a fost cît pe-aci să nu intre în turul doi. Viorica Dăncilă a beneficiat însă de spaima lui Klaus Iohannis faţă de Dan Barna. Pentru ca acesta să nu acceadă în turul al doilea, PNL a oferit pe şest din zestrea bogată a lui Klaus Iohannis procentajul de care avea nevoie Viorica Dăncilă. În turul al doilea Viorica Dăncilă a fost învinsă cu scorul umilitor de 66,09 la 33,91. Chiar şi la un asemenea scor, umilirea partidului n-ar fi fost atît de mare dacă Viorica Dăncilă ar fi avut o prestaţie cît de cît.

După seara eşecului de proporţii, PSD traversează un nou deşert al căderii:

Telenovela cu demisia Vioricăi Dăncilă.

În seara rezultatelor, Viorica Dăncilă anunţă că nu va demisiona din fruntea PSD. După care se închide în casă şi nu mai răspunde la telefon. E vizitată de Marcel Ciolacu, spun sursele. A treia zi, la şedinţa CExN, din 27 noiembrie 2019, demisionează.

Toate acestea s-au petrecut în 2019.

În 10 octombrie 2019 a venit la Guvernare PNL. Timp de zece ă luni, a fost un dezastru. Te-ai fi aşteptat ca PSD, ajuns în Opoziţie să crească în sondaje.

N-a crescut.

Mult mai important, Sindromul anti-PSD funcţionează. PSD spune multe lucruri adevărate despre Guvern, despre Klaus Iohannis. Cu toate acestea criticile PSD nu fac pe nimeni să tresară. Nu le aude nimeni. Vin dinspre PSD!

„Eşti PSD-ist” are şi azi eficienţa unei etichetări care sperie.

Pe la multe talkshow-uri, am auzit ziarişti cinstiţi, adăugînd după criticile aduse regimului Iohannis:

Să nu credeţi că sînt PSD-ist.

Cînd aceiaşi jurnalişti criticau regimul PSD nu i-am auzit apărîndu-se Să nu credeţi că sînt PNL-ist sau USR-ist.

Dincolo de caracterul anticonstituţional al denunţării PSD de către Klaus Iohannis stă un adevăr politic:

Preşedintele nu şi-ar permite asta dacă PSD ar avea o imagine bună. El ştie că atacarea PSD îi aduce mai departe capital politic.

Aceasta e situaţia în care a avut loc Congresul Extraordinar al PSD.

După opinia mea, Congresul ultimei şanse pentru PSD”.

Angela Merkel: ”Trebuie să diminuăm traficul aerian, astfel încât să nu se mai poată ajunge nicăieri”

Vlad Drăghicescu (corespondență specială) ”Ce ne facem cu germanii care călătoresc? Am întrebat de o sută de ori în cadrul consultărilor purtate cu premierii landurilor: de...

Ce a răspuns Ludovic Orban când a fost întrebat dacă mai candidează la șefia PNL

Actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, a evitat să răspundă deschis dacă mai candidează sau nu la congresul partidului, care va avea loc în...

Se amână vaccinarea în România. Gheorghiță (5 ianuarie): România nu ia în calcul amânarea vaccinării

Președintele Comitetului Național de vaccinare COVID, Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, că vaccinările vor fi reprogramate, din cauza deficitului de doze. În urmă cu...

Prefectul Berbeceanu a semnat ca primarul. Decizia de redeschidere a restaurantelor, scrisă cu erori. DOCUMENTE

O eroare strecurată în hotărârea privind redeschiderea restaurantelor în București a dat peste cap activitatea din HORECA până marți, când a fost observată de...

Arhivă cu 500 de milioane de numere de telefon ale utilizatorilor Facebook, vândută pe Telegram

O persoană necunoscută a creat un bot prin care vinde pe Telegram, individual și vrac, numerele de telefon ale peste jumătate de miliard de...