5.5 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 9:27

Iohannis vizitează țara în care a fost votat de cei mai mulți români din diaspora

spot_img

Președintele României se află într-o vizită oficială de două zile, în Italia

Iohannis_aeroport

Preşedintele Klaus Iohannis continuă seria de vizite în ţări cu care România are parteneriate strategice, următorul stat fiind Italia. Șeful statului a plecat, luni dimineață, într-o vizită de două zile pe care o efectuează la Roma.

Din delegaţia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis fac parte consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Ion Oprişor, Andrei Muraru, Lazăr Comănescu, precum și secretarul de stat în MAE, George Ciamba. De asemenea, și Carmen Iohannis îl însoţeşte pe preşedinte în vizita la Roma.

Voi discuta despre modalităţile de a întări colaborarea în interiorul UE şi NATO. În acest context, voi aborda tema aderării României la spaţiul Schengen, aşa cum am făcut-o în toate capitalele europene

Klaus Iohannis
președintele României

Pe agenda oficială figurează și discuţiile ce vor fi purtate cu comunitatea românilor. „Drepturile cetăţenilor românii trebuie să fie apărate, este în interesul ambelor părţi”, a spus Iohannis, sublliniid că comunitatea românilor din Italia este o punte de legătură între cel două state.

Potrivit programului oficial, la 13.30 (ora României), Klaus Iohannis va fi întâmpinat, la Palatul Quirinale, de preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. Iohannis va avea convorbiri cu omologul său italian, urmate de un dejun. După convorbirile cu preşedintele Italiei, la ora 16.30 (ora României), la Palatul Giustiniani, şeful statului va avea convorbiri cu preşedintele Senatului, Pietro Grasso. La ora 19.10 (ora României), preşedintele României se va întâlni, la Palazzo della Cancelleria, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Republica Italiană.

Marţi, preşedintele României se va întâlni, la ora 11.00 (ora României), la Palatul Chigi, cu preşedintele Consiliului de Miniştri, Matteo Renzi. La ora 16.00 (ora României), la Accademia di Romania, Klaus Iohannis se va întâlni cu studenţi români din Republica Italiană.

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Roma este cu atât mai importantă cu cât, la scrutinul din noiembrie 2014, cei mai mulţi români din diaspora care s-au prezentat la vot au fost în Italia. Astfel, la cel de-al doilea tur de scrutin ale prezidenţialelor, în Italia s-au prezentat la urne 96.600 de români. Dintre aceştia, 85.579 (88,59%) au votat cu Klaus Iohannis. În plus, în importante oraşe italiene, Torino, Roma, Milano, au fost cozi uriaşe la secţiile de votare, la ambele tururi de scrutin, existând şi incidente din cauza imposibilităţii românilor de a-şi exercita dreptul de vot.

Potrivit ultimului recensământ, în Italia trăiesc peste 341.200 de români.

Valeriu Motoc