Iohannis: Sunt obligat să promulg Legea 304. Secția specială pentru anchetarea magistraților devine funcțională

După o nouă serie de critici dure la adresa coaliției de guvernare pe tema Legilor justiției, președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că va promulga Legea 304 (privind organizarea judiciară). Secția specială pentru anchetarea magistraților va deveni, astfel, funcțională. 

În declarația de presă susținută joi, la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a reluat atacurile la adresa PSD – ALDE. Iohannis a susținut că Legile justiţiei au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD este la guvernare, iar calitatea legiferării este foarte proastă.

“Legile Justiţiei au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD se află la guvernare, ceea ce spune totul despre priorităţile acestui partid. Au început cu celebra Ordonanţă 13 şi au continuat cu modificările legilor în Parlament. Suntem într-o situaţie delicată şi asta numai şi numai din cauza modului în care coaliţia majoritară a ştiut să legifereze, într-un mod lipsit de transparenţă. (…) Cu toate că au fost nenumărate semnale de atenţionare, inclusiv din CSM, care răspunde de independenţa Justiţiei, au legiferat cum au dorit. Şi cum m-am exprimat acum câteva zile – legiferează prost. Calitatea legiferării este proastă şi rezultatul este foarte, foarte îngrijorător”, a spus Iohannis. 

Președintele a ținut să precizeze că va sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) în privința modificărilor la Legea 303 privind statutul magistraților, cu solicitarea expresă a judecătorii constituționali să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția. 

“Legile justiţiei trebuie revizuite urgent în Parlament. România este membru cu drepturi depline în UE, dar din acest statut derivă şi obligaţii, inclusiv funcţionarea justiţiei. Este imposibil să construim un sistem de justiţie care contravine normelor europene, care ignoră valorile europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneţia ar echivala cu o îndepărtate de facto de la normele europene.”, a mai spus Iohannis. 

R.D.

 

NICIUN COMENTARIU