23.5 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 9:36
No menu items!

Iohannis și Ciucă vorbesc despre noi riscuri de securitate, de Ziua SRI

spot_img

Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Nicolae Ciucă au transmis, sâmbătă, mesaje pentru ofițerii de informații, de Ziua SRI, în care au vorbit despre noi riscuri de securitate, în contextul războiului din Ucraina. 

Garantarea siguranţei cetăţeanului are o înţelegere extinsă în acest context şi necesită soluţii care să ofere securitate şi protecţie în plan social, economic, dar şi în ceea ce priveşte spaţiul cibernetic şi informaţional, a afirmat premierul Nicolae Ciucă în mesajul său. 

Mesajul integral al prim-ministrului Nicolae Ciucă:

Parte a Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, Serviciul Român de Informaţii şi-a consolidat misiunea de pilon al siguranţei naţionale în cei 32 de ani de activitate, prin profesionalism şi capacitatea permanentă de modernizare şi adaptare.

Situaţia complexă generată de agresiunea militară rusă din Ucraina, suprapusă gestionării pandemiei COVID-19, aduce în atenţie noi provocări. Garantarea siguranţei cetăţeanului are o înţelegere extinsă în acest context şi necesită soluţii care să ofere securitate şi protecţie în plan social, economic, dar şi în ceea ce priveşte spaţiul cibernetic şi informaţional.

Prin Programul de Guvernare, ne-am asumat ca în centrul proiectelor şi acţiunilor noastre să fie cetăţeanul, iar acest obiectiv este imperativ să se reflecte în toate domeniile de activitate. Aşteptările şi preocupările fireşti ale oamenilor trebuie să se regăsească în acţiunile statului român şi să primească răspuns adecvat.

Contextul actual de securitate implică extinderea preventivă şi graduală a umbrelei de securitate şi protecţie a cetăţenilor români, prin acţiuni coordonate ale instituţiilor.

Salut demersurile Serviciului Roman de Informaţii pentru cunoaşterea, prevenirea şi contracararea vulnerabilităţilor, riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii cibernetice a României. Aceste acţiuni trebuie continuate în deplină concordanţă cu respectarea drepturilor cetăţenilor şi a valorilor fundamentale ale societăţii democratice.

Felicit Serviciul Român de Informaţii pentru dedicare şi profesionalism!

Doresc mult succes misiunilor de asigurare a securităţii cetăţenilor şi statului român!

La mulţi ani, SRI!

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că SRI îi revine responsabilitatea de a contribui la eforturile de asigurare a securităţii cibernetice şi la apărarea intereselor economice, urmărind, în actualul context, şi posibile riscuri la adresa securităţii energetice şi alimentare.

Mesajul integral al preşedintelui Klaus Iohannis:

Ziua Serviciului Român de Informaţii” ne oferă prilejul de a sublinia rolul esenţial al acestei instituţii în protejarea valorilor democratice şi promovarea intereselor naţionale ale României şi ale aliaţilor săi, în realizarea securităţii naţionale, în asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept.

Reputaţia de care vă bucuraţi astăzi în rândul partenerilor, colaboratorilor şi beneficiarilor este rezultatul unui management eficient şi al profesionalismului celor care lucrează în cadrul Serviciului Român de Informaţii.

Pandemia de COVID-19 a schimbat pentru multe instituţii din ţara noastră ordinea priorităţilor şi a direcţiilor de acţiune, impunând, totodată, un ritm de reacţie mai alert. În acest context dificil, Serviciul Român de Informaţii şi-a îndeplinit rolul constituţional şi legal la înalte niveluri de performanţă.

Mai mult, dumneavoastră, cei care lucraţi în cadrul SRI, aţi obţinut rezultate remarcabile şi aţi reuşit să gestionaţi situaţii noi şi foarte complexe generate de pandemie. Contribuţiile aduse s-au dovedit foarte importante pentru obiectivul statului român de a proteja şi salva cât mai multe vieţi, limitând, pe cât posibil, răspândirea acestei boli necruţătoare.

Unele riscuri, aparent difuze, se pot dovedi că au un impact major la nivelul societăţii româneşti. Este meritul dumneavoastră că, în urma unor evaluări competente, le semnalaţi rapid factorilor de decizie şi apreciez eforturile depuse pentru a spori viteza de reacţie şi pentru a asimila tehnologii de ultimă generaţie.

Menţinerea standardelor de performanţă şi capacitatea de a inova continuu trebuie să fie corelate cu nivelul de protecţie pe care îl oferim cetăţenilor, modernizarea fiind o parte imperativă a responsabilităţii dezvoltării instituţiei dumneavoastră.

Deciziile strategice adoptate de statul român se fundamentează în bună măsură şi pe informările în format instituţional cu privire la temele de securitate naţională. Dimensiunea anticipativă a evaluărilor, dar şi abordarea sintetică a analizelor specifice sunt foarte importante în procesul de decizie.

Agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ne obligă să ne concentrăm eforturile asupra noii crize din vecinătatea noastră şi, în mod evident, asupra diminuării riscurilor la adresa securităţii naţionale generate de aceasta.

Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a contribui, potrivit competenţelor legale, la eforturile de asigurare a securităţii cibernetice a României, precum şi la apărarea intereselor economice, urmărind cu prioritate, în actualul context, posibilele riscuri la adresa securităţii energetice şi a celei alimentare.

La acestea se adaugă fenomenul migraţiei ilegale, terorismul internaţional, dar şi fenomenele generate de ameninţările de mediu.

Rolul Serviciului Român de Informaţii este unul esenţial în ansamblul sistemului naţional de securitate. Va trebui să acţionaţi preventiv şi eficient, ca şi până acum, într-un mediu de securitate din ce în ce mai impredictibil pentru a vă îndeplini cu succes misiunile.

Vă felicit pentru întreaga activitate şi vă urez mult succes în continuare!„.

R. Dan