19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 15:12
No menu items!

Iohannis şi Ciucă merg la Bruxelles, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă participă, joi, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. La Summit va fi prezent şi preşedintele SUA, Joe Biden.

În cadrul reuniunii, liderii aliaţi vor analiza impactul actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul Estic al Alianţei, inclusiv la Marea Neagră, precum şi asupra întregului spaţiu euroatlantic,  arată Administraţia Prezidenţială.

Liderii NATO vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă a aliaţilor şi vor discuta măsurile pe care le va lua Alianţa pentru a răspunde noului context de securitate, atât pe termen mediu, cât şi lung, inclusiv pentru consolidarea Flancului Estic, precum şi în pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie. Totodată, şefii de stat şi de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum şi statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei şi statelor din Balcanii de Vest. Reuniunea la nivel înalt va aborda, de asemenea, relaţiile cu China,  în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

La Summit, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că răspunsul comunităţii euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei trebuie să fie ferm, coordonat, unitar şi substanţial, mai indică surda citată.

Preşedintele României va reitera, în special în actualul context grav de securitate, necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră.

Şeful statului Klaus Iohannis va reafirma și sprijinul ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă şi de securitate, precum şi necesitatea ca NATO să continue sprijinul şi asistenţa pentru Ucraina.

Joe Biden discută la Bruxelles cu liderii UE, NATO și G7 

Joe Biden a ajuns, miercuri, la Bruxelles pentru a participa la trei reuniuni de urgență cu liderii Consiliului European al UE, NATO și G7 privind războiul din Ucraina. Președintele american a venit cu planuri pentru sancțiuni suplimentare și întărirea celor existente. De asemenea, liderul de la Casa Albă se va coordona cu șefii de stat și de guvern față de amenințarea nucleară a Rusiei și posibile arme chimice care ar putea fi folosite în Ucraina și, totodată, cum să contrabalanseze influența Beijingului asupra Moscovei.

Joi, Biden va participa la un summit de urgență al NATO, se va întâlni cu liderii G7 și se va adresa celor 27 de șefi de stat sau de guvern ai Uniunii Europene într-o sesiune a Consiliului European. Pe lângă întâlnirile cu liderii europeni și cei din NATO, Biden va merge și la Varșovia pentru a discuta cu președintele polonez Andrzej Duda.

                                                                                                                    Adina Silav