18.4 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 18:13

Iohannis REFUZĂ nominalizările PSD pentru funcţiile de miniştri și nu îl revocă pe Augustin Lazăr. Primele declarații din 2019: Candidez pentru un nou mandat

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că va respinge propunerile premierului Viorica Dăncilă pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării, şi anume, Mircea Drăghici şi Lia Olguţa Vasilescu, dar că lucrează încă la formularea refuzului. Într-o conferință de presă susținută, vineri, la Palatul Cotroceni, Iohannis a mai anunțat că va candida pentru un nou mandat de președinte al României, la finele acestui an, dar și că nu îl va revoca pe procurorul general Augustin Lazăr, așa cum a cerut ministrul justiției. 

“Ieri am semnat decretele de revocare, care au fost şi publicate şi s-a văzut încă o dată că decretele mele se publică în aceeaşi zi, ca să ne amintim de o discuţie.

Nu am formulat încă un răspuns de refuz, fiindcă asta va fi: voi refuza propunerile formulate de premier. Echipa mea lucrează încă la această analiză, însă, până la mijlocul săptămânii viitoare, voi da publicităţii inclusiv motivele pentru care voi refuza propunerile făcute de premier. Aceste argumente le veţi putea vedea în argumentaţia pe care o voi prezenta inclusiv public”, a declarat Klaus Iohannis.

“Cu doamna premier intenţionez să discut ori de câte ori mă caută într-o discuţie care priveşte guvernul. Nu prin presă transmit răspunsuri doamnei premier. Pe parcursul președinției, pe teme europene, voi avea grijă să avem poziții ca să îndeplinim cu succes această președinție.

Nu știu ce va face PSD, vom observa. Vom vedea, când vom avea o propunere și o vom analiza cu juriștii (dacă PSD o va propune din nou pe Lia Olguța Vasilescu la Transpoturi – n.r.). Atâta vreme cât există un ministru pe scaunul de ministru, nu e blocaj, iar dacă PSD dorește alți miniștri, să facă alte propuneri. O să aibă ocazia să mai încerce o dată”, a mai spus Iohannis. 

Klaus Iohannis a declarat și că nu-l va revoca din funcție pe procurorul general, Augustin Lazăr, așa cum a cerut ministrul justiției, Tudorel Toader. 

“Domnul ministru, probabil neavând altă treabă de făcut, mi-a trimis aceleași documente. În această etapă pot să vă spun că nu voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr. (…) Sunt mulțumit de Augustin Lazăr, consider că face o treabă foarte bună. Evaluarea sau așa zisa evaluare nu corespunde rigorilor legii”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Iohannis: Obiectivul meu este câştigarea unui al doilea mandat

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că scopul său este acela de câştigare a unui nou mandat la Preşedinţie.

“Începem anul 2019, un an cu foarte multe provocări. Începem practic direct cu preşedinţia Consiliului UE, chiar săptămâna viitoare vom avea vizita CE, pentru a începe în forţă această preşedinţie. Sunt convins că vom face faţă bine. Avem deja în luna mai primele alegeri, sunt alegeri europarlamentare şi e foarte important să participăm la aceste alegeri. Cu cât mai mulţi alegători se prezintă, cu atât mai clar va fi rezultatul. La sfârşitul anului vom avea alegeri prezidenţiale şi reiterez că voi intra în competiţie pentru un nou mandat de preşedinte”, a declarat Klaus Iohannis.

“Pe întreg anul 2019, obiectivele mari pe care le am, care sunt obiectivele României, sunt o mai bună şi profundă integrare europeană, consolidarea noastră în cadrul NATO şi poate reuşim să avem o întărire în acest an pe flancul vestic şi unul dintre obiectele foarte importante pentru mine este consilidarea statului de drept în România, asta însemnând şi continuare în forţă a luptei anticorupţie. Personal obiectivul meu pentru alegeri e câştigarea unui nou mandat de preşedinte”, a mai spus preşedintele.

R.D.