6.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 7:27

Iohannis: Pentru România dezvoltarea unui parteneriat bi-regional UE-America Latină și Caraibe prezintă un interes deosebit

spot_img

Președintele participă miercuri și joi, la Bruxelles, la al șaptelea summit al UE cu țările Americii latine și al doilea care include în format și zona Caraibe

Iohannis_Klaus 3

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, înainte de plecarea la Bruxelles, că pentru România dezvoltarea unui parteneriat bi-regional UE-America Latină și Caraibe prezintă un interes deosebit.

Voi susține la Bruxelles cele trei obiective ale Summitului: consolidarea dialogului politic, dezvoltarea legăturilor economice și cooperare extinsă. Pentru România, ca țară de origine latină, dezvoltarea unui parteneriat bi-regional UE-America Latină și Caraibe prezintă un interes deosebit. Participarea la programele de cooperare dintre aceste regiuni deschide noi oportunități pentru o colaborare mai strânsă cu statele latino-americane, inclusiv în domeniul economic.

Klaus Iohannis
președintele României

Șeful statului a precizat că este al șaptelea summit al UE cu țările Americii latine și al doilea care include în format și zona Caraibe, punctând că mizele reuniunii sunt: o relație interregională revigorată, o agendă comună actualizată și stabilirea unor poziții convergente în probleme globale.

Summitul de la Bruxelles este important din mai multe puncte de vedere, pe de o parte America Latină și Caraibe reprezintă o regiune stabilă din punct de vedere politic, iar pe de altă parte este un contributor net la creșterea economică globală. Summitul va face o evaluare a stadiului actual al Parteneriatului UE-America Latină și Caraibe.

Klaus Iohannis
președintele României

Iohannis a precizat că la acest summit se are în vedere adoptarea unui plan de acțiune care să concretizeze parteneriatul și să-l facă eficient și funcțional. De asemenea, președintele a menționat că vor fi adoptate o declarație politică și o declarație privind dialogul și cooperarea sectorială, în care vor fi precizate obiective pentru UE și statele CELAC pentru perioada următoare.

Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că summitul va reprezenta un moment de referință pentru parteneriatul Uniunii Europene cu statele din America Latină și Caraibe.

Din delegația care îl însoțește pe șeful statului la Bruxelles fac parte consilierii prezidențiali Lazăr Comănescu și Leonard Orban.

R.D.