14.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 21:08

Iohannis: Nu văd motive pentru revocarea lui Kovesi. Momentan. Poate îmi dă ministrul justiției motive pe care nu le știu

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi seara, că nu are motive să o revoce pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea DNA, cel puțin momentan, dar este posibil să existe motive pe care el nu le cunoaște și pe care le are ministrul Tudorel Toader.

Din punctul său de vedere „niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze Direcția Națională Anticorupție și conducerea acestei direcții”. „După părerea mea, această încercare este una jalnică și neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoașteți, dar îmi face plăcere să o repet. După părerea mea, Direcția Națională Anticorupție și conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac, sau această încercare de atac din partea unor penali, este de natură să îmi confirme că DNA face o treabă bună”, a spus Iohannis.

Președintele a dezvăluit că, în după-amiaza zilei de joi, a avut cu prim-ministrul Dăncilă și cu Liviu Dragnea, la Cotroceni. „Această întâlnire a fost planificată încă din seara în care a avut loc depunerea jurământului din partea noului Guvern și rostul acestei întâlniri a fost de a defini cadrul colaborării instituționale între mine și noul Guvern. Am discutat, în cadrul acestei întâlniri, despre nevoia de colaborare în unele proiecte care sunt de importanță națională, și aș menționa câteva, pe care le-am și discutat. Primul și cel mai important: pregătirea pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene. Al doilea mare program național este, evident, Centenarul. Centenarul nu este doar al cuiva, este al României și al românilor și cred că este nevoie de o coordonare a acțiunilor”, a declarat Iohannis, precizând că prim-ministrul Dăncilă i-a relatat că „a avut o discuție cu domnul ministru al Justiției, căruia îi  lasă mână liberă în ce privește această chestiune vizavi de DNA”. „Și, la puțin timp după aceea, ați putut urmări poziția ministrului Justiției care ne-a informat că ne va informa”, a spus Iohannis.

Despre posibila intenție a lui Tudorel Toader de a-i propune revocarea șefei DNA, Iohannis a precizat că „momentan, sincer”, nu vede „motive de revocare”. „Dar, s-ar putea să existe unele pe care nu le cunosc eu și pe care le cunoaște ministrul Justiției. În acest caz, cu siguranță, domnul ministru va veni extrem, extrem de bine documentat, dacă ar solicita așa ceva. Încă o dată, acum nu cunosc motive de revocare. Cum s-a aflat că nu a existat niciun control la DNA, altul decât cel din vara anului trecut, despre care nu s-a mai auzit mare lucru, probabil s-a terminat cu bine. Nu a existat nici măcar o discuție la nivelul conducerii DNA, m-ar surprinde ca așa, cvasi peste noapte să apară motive serioase și bine fundamentate pentru o ipotetică solicitare de revocare”, a declarat Iohannis.

Valeriu Motoc