13.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 14:14
No menu items!

Iohannis: Nu sunt de acord cu modificările Codului Penal privind conflictul de interese

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a spus că va sesiza CCR cu privire la schimbarea din Codul Penal, care dezincriminează conflictul de interese

Iohannis 2

Este vorba despre modificările care creează parlamentarilor posibilitatea să își angajeze la cabinete membri ai familiei. Klaus Iohannis spune că va uza de toate mijloacele pentru ca aceste modificări să nu fie adoptate. La Senat schimbările au trecut tacit, iar juriștii au amânat dezbaterile pentru două săptămâni, urmând ca în cazul unui vot favorabil în Camera Deputaților, să fie aprobate. Întrebat dacă a discutat cu premierul Victor Ponta despre acest lucru, șeful statului a spus că nu, dar o va face dacă e nevoie.

Dezincriminarea infracţiunii de conflict de interese , prevăzută în varianta actuală la art. 301 alin 1) Cod Penal, ar putea afecta în mod serios activitatea de combatere a corupției la nivel înalt. Astfel, în anumite cazuri, s-ar putea pronunța, pentru acest  gen de fapte,  achitarea unor inculpați deja trimiși în judecată sau clasarea unor dosare aflate în instrumentare,  în care sunt implicate persoane cu funcții importante, conform DNA.

Anchetele DNA care au în vizor persoane incriminate pentru acest articol de lege sunt – președintele suspendat al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, președintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, fostul primar al Constanței Radu Mazăre, dar și președintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț.

M. Nedelcu