11.2 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 13:48

Iohannis: Nu ne interesează ce zice Igor Dodon, noi lucrăm la europenizarea Republicii Moldova

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, la Palatul Cotroceni că un grup de lucru interinstituțional va lucra la Planul de Acţiuni privind abordarea strategică a relaţiei României cu Republica Moldova, indiferent de solicitarea președintelui Igor Dodon ca România să renunțe la ideea unionistă.

„Efortul României va fi sistematizat şi concentrat instituţional, astfel încât rezultatele să fie vizibile, concrete şi palpabile pentru cetăţenii Republicii Moldova. Cum este și firesc, responsabilitatea pentru atingerea acestui obiectiv nu revine doar României. Materializarea acestui parcurs este responsabilitatea principală a Republicii Moldova, care va trebui să îşi consolideze angajamentul pro-european prin continuarea în mod accelerat şi hotărât a procesului de implementare a reformelor structurale. Pentru implementarea Planului de Acţiuni privind abordarea strategică a relaţiei României cu Republica Moldova va fi creat un grup de lucru interinstituţional, sub coordonarea Administraţiei Prezidenţiale, care va începe să lucreze în cel mai scurt timp”, a declarat Iohannis.

Un jurnalist i-a amintit că Igor Dodon a avut declarații într-un interviu, în care i-a cerut lui Iohannis să ratifice acel tratat de frontieră și „să renunțăm noi, românii, la acele principii de unionism”. În replică, președintele României a spus tranșant că „indiferent cine spune, ce spune unul sau altul, Moldova este foarte importantă și noi dorim să fim un partener care ajută Moldova”. „Noi ne referim la un demers foarte serios, foarte important și foarte necesar de clarificare a situației proiectelor și abordărilor din partea României pentru Moldova”, a precizat Iohannis.

Klaus Iohannis a subliniat că „obiectivul nostru strategic, aşa cum este reflectat în acest plan, pe care l-am aprobat astăzi, este integrarea europeană a Republicii Moldova, adică susţinerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană şi a conectării pro-europene a Chişinăului, cu instituţii puternice, o democraţie solidă, proces în care România poate şi trebuie să joace rolul principal”.

Valeriu Motoc