10.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 17:59
No menu items!

Iohannis, mesaj de Ziua Justiției: Lupta anticorupție trebuie să continue

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis duminică un mesaj Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu ocazia Zilei Justiţiei

Iohannis_aeroport

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, duminică, cu ocazia “Zilei Justiției” că prevenirea, identificarea infracțiunilor de corupție și pedepsirea celor vinovați reprezintă obiective ale oricărei justiții și, cu atât mai mult, ale celei din România.

Corupția este dușmanul competiției libere, un flagel care blochează deopotrivă dezvoltarea civică, investițiile străine, inițiativa și inovația. Din acest motiv, prevenirea, identificarea infracțiunilor de corupție și pedepsirea celor vinovați reprezintă obiective ale oricărei justiții și, cu atât mai mult, ale celei din România. Faptul că astăzi, în țara noastră, există un efort asumat și apreciat de combatere a corupției este în primul rând meritul oamenilor onești și dedicați din justiția română. Fără domnia legii nu putem vorbi de democrație și nici de separația puterilor în stat. O națiune nu poate progresa cu adevărat în lipsa unei justiții eficiente. Justiția din România a cunoscut în ultimii ani transformări profunde. Ele au inclus și sistemul judiciar care a devenit tot mai eficient, modern și performant. Dincolo de reformele legislative și instituționale, acest fapt se datorează în mare măsură dumneavoastră, întregului corp profesional care înfăptuiți actul de justiție. Nu am fi avut astăzi o justiție apreciată deopotrivă în țară și de partenerii externi fără munca, seriozitatea și exigența cu care vă faceți meseria. În bună măsură, până acum reformele au fost percepute ca fiind inițiate ori stimulate din exteriorul sistemului. Ele pot și trebuie să fie realizate în întregime în și din interior. Veți găsi constant în Președintele României un partener și un susținător critic, în sens constructiv, în tot acest proces. Dar nu trebuie să uităm că justiția se află în slujba oamenilor, iar acest principiu este la fel de important precum cele ale independenței, responsabilității și echidistanței.

Klaus Iohannis
președintele României

Iohannis a mi precizat în mesaj că lupta anticorupție trebuie să continue.

Un rol extrem de important îl aveți dumneavoastră, membrii CSM, ca reprezentanți ai unei instituții care este garantul independenței justiției. Vă felicit pentru promptitudinea cu care reacționați și, prin pozițiile dumneavoastră publice, depuneți toate eforturile pentru sancționarea derapajelor și menținerea discursului public într-un registru de echilibru și responsabilitate. În ultima perioadă, în spațiul public discuțiile despre justiție sunt legate cu precădere de lupta anticorupție. Este foarte adevărat că România traversează, acum, o etapă extrem de intensă, dar necesară pentru viitorul țării. Lupta anticorupție trebuie să continue și avem cu toții responsabilitatea să o susținem.

Klaus Iohannis
președintele României

Cu ocazia “Zilei Justiției” Klaus Iohannis a transmit felicitări judecătorilor, procurorilor, avocaților, notarilor, juriștilor, precum și personalului instanțelor, reprezentanților mediului academic și tuturor celor care sunt parte a acestei comunități cu un rol atât de important într-o societate, acela de a asigura respectarea legii și de a înfăptui, pe cât posibil, idealul dreptății.

“Vă mulțumesc, vă doresc mult succes și inspirație în activitatea dumneavoastră!”, a încheiat șeful statului.

R.D.