27 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 22:08
No menu items!

Iohannis le-a dat profesorilor oferta Guvernului, refuzată deja. Greva generală continuă. Ghinion

spot_img

Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu liderii sindicatelor din Educație s-a încheiat după mai bine de o oră. Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a anunţat, la ieşirea de la discuţii, că greva cadrelor didactice şi a celorlalţi angajaţi din Educaţie va continua și miercuri.

Sindicaliștii au dezvăluit că președintele Iohannis a promis că se va implica pentru a realiza un acord privind aplicarea grilei de salarizare în forma convenită cu Ministerul Educației. Asta înseamnă că salariul unui profesor debutant va fi cel mediu brut pe economie.

Sindicaliștii consideră „constructiv” dialogul cu Iohannis, deși nu au obținut nimic

„Oferta a fost aceeași, acordul de ieri, de la Guvern, doar că va purta parafa președintelui”, au anunțat sindicaliștii.

„Când președintele se implică în rezolvarea problemelor noastre, este un semn pozitiv, ne vom consulta cu colegii și vom da un răspuns pe parcursul acestei seri. Nu este un pas înapoi, important este ca revendicările colegilor mei să fie rezolvate”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.

„A promis că se va implica”, a afirmat și liderul FSLI, Simion Hancescu.

Preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a catalogat discuţia cu şeful statului drept „constructivă”.

„Am avut o discuție cu domnul presedinte, i-am prezentat problemele noastre, cele două revendicări principale: acordarea unei majorări în perioada următoare și garantarea aplicării acelui principiu al salărizării ca profesorul debutant să aibă salariul mediu pe economie”, a transmis Simion Hăncescu.

Klaus Iohannis le-a spus că „emiterea unui act normativ nu se poate, dar se angajează în cazul în care se acceptă un acord să îl gireze și domnia sa”.

Potrivit sindicaliștilor, acest acord trebuie încheiat de șefii coaliției, iar apoi va fi girat de președintele Iohannis care va garanta că el va fi pus în practică.

”Oamenii sunt cei care decid, astăzi şi mâine îi consultăm şi ei vor lua o decizie”, a subliniat Simion Hancescu.

Cert este că greva va continua și miercuri.

Profesorii nu au vrut să plece din fața porții Cotroceniului

După ieşirea liderilor de sindicate de la negocieri, cadrele didactice din întreaga ţară au continuat să îşi strige nemulţumirile la Palatul Cotroceni. Protestatarii scandează ”Nu plecăm!”.

Mitingul ar fi trebuit să se încheie după doar o oră la Palatul Cotroceni, dar profesorii au refuzat să plece imediat. Liderii de sindicat au încercat să îi convingă pe greviști să plece acasă, dar cadrele didactice i-au huiduit și au strigat că refuza ofertele guvernanților și a președintelui Iohannis.

Klaus Iohannis girează acordul Guvernului cu greviștii, dacă se încheie

Ulterior discuțiilor, Administrația Prezidențială a remis un comunicat în care se arată că președintele Klaus Iohannis a subliniat că „rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale”.

„În urma discuțiilor de astăzi, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional.

Președintele României îndeamnă toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor”, conform comunicatului de la Cotroceni.

                                                                                                                Adina Silav