27.2 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 16:43
No menu items!

Iohannis, la summitul de la Bruxelles: NATO a aprobat grupul de luptă în România

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înaintea participării la Summitul NATO de la Bruxelles, că NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în Romania.

”Avem o veste foarte bună. Conform declarației lui Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România, e cel pe care l-am solicitat. E cel pentru care Franța va fi națiune cadru”, a precizat președintele Klaus Iohannis.

El a precizat, înaintea participării la Summitul NATO, că la reuniune se va discuta situația din Ucraina, despre măsurile care vor fi luate: „Dorim să dovedim că suntem uniți și în NATO, și în relația transatlantică. Vrem să discutăm cum putem să ajutăm în continuare Ucraina, e vorba de ajutor umanitar”, a spus președintele. 

Şeful statului a menționat că se va discuta și despre securitatea pe Flancul Estic şi despre nevoia de consolidare a acestuia. 

”Niciun român nu trebuie să se teamă, suntem parte din cea mai puternică alianţă militară care a existat vreodată. Militarii noştri sunt bine pregătiţi, pot să spun cu mâna pe inimă că românii sunt în siguranţă”, a spus Iohannis. 

Preşedintele României a mai precizat că ”este nevoie de armament foarte modern, apărare anti-rachetă”. ”Lucrurile nu mai sunt atât de simple, cu un camion şi un tanc nu se câştigă nimic”, a spus el. 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat miercuri în avanpremiera summit-ului NATO, că alianța nord-atlantică va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

Grupurile de luptă ale NATO sunt compuse din circa 1.000 de militari și au rolul de a ajuta statele-gazdă să își pregătească defensiva.

                                                                                                                 Adina Silav