8.4 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 5:38

Iohannis – la ședința de Guvern: Sunt foarte mulțumit de cum vă faceți datoria

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Palatul Victoria, unde conduce ședința de Guvern, că a avut o discuție “foarte aplicată” cu premierul Sorin Grindeanu. Iohannis le-a transmis membrilor Executivului că e foarte mulțumit de felul în care își fac datoria.

Avem o premieră astăzi. E prima dată când particip la o ședință de Guvern. Am decis în această dimineață să fac o vizită domnului prim-ministru. Am avut o discuție foarte aplicată, foarte serioasă și cu concluzii consensuale, după care domnul prim-ministru m-a invitat să particip și să prezidez această ședință de Guvern“, a spus Iohannis, la începutul ședinței Executivului.

Iohannis a afirmat că este “o plăcere și o onoare” să se afle la ședință împreună cu membrii Guvernului.

Dați-mi voie să vă spun că sunt foarte mulțumit de felul în care vă faceți cu toții datoria și pentru mine este nu doar o plăcere, ci și o onoare să fiu aici împreună cu dumneavoastră. În ceea ce privește concluziile discuției pe care am avut-o cu domnul prim-ministru mai devreme, aș prefera să îl las pe dânsul să detalieze aceste lucruri“, a adăugat șeful statului.

Iohannis nu și-a încheiat, însă, declarațiile făcute în fața presei înainte de a preciza că “sunt doi elefanți în încăpere” – ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale.

“Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanți — ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale. Evident că și despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineață, iar domnia sa mi-a spus că discuția avusese loc deja cu anumiți colegi din Guvern și că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni privind grațierea și modificarea codurilor”, a afirmat Iohannis.

Iohannis a mai spus că premierul s-a angajat ca aceste două acte normative să nu fie băgate “peste noapte” în nicio ședință de Guvern.

“S-a angajat (premierul – n.r.) ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio ședință de Guvern, ci imediat ce documentele vor fi clarificate, evident, sub conducerea ministrului Justiției, a doamnei ministru de Interne și a doamnei ministru delegat pentru Afaceri Europene să fie puse în transparență, adică, mai clar, să fie date spre consultare tuturor entităților prevăzute de lege: CSM, organizații profesionale, organizații ale judecătorilor și, bineînțeles, opiniei publice”, a susținut președintele.

În opinia lui Iohannis este “obligatoriu” ca aceste proceduri să fie respectate.

“Înainte să ajung eu la Guvern, domnul prim-ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni și așa a fost posibil ca în 20 de minute sau cât am stat noi doi împreună să ajungem la consens, fiindcă amândoi și, evident, toți membrii Guvernului dorim să consolidăm statul de drept și atunci o parte importantă este respectarea normelor și, nu în ultimul rând, respectarea românilor și a societății civile care, cu toții, vă asigur sunt foarte interesați de aceste spețe”, a adăugat șeful statului.

La rândul lui, premierul Sorin Grindeanu a afirmat, în deschiderea ședinței, că se vor dezbate actele normative înscrise pe ordinea de zi, printre care se află OUG privind elemente legate de construcția bugetară, precum și o HG prin care să fie declarată liberă ziua de 23 ianuarie.

R.D.

foto: agerpres