25.3 C
București
joi, 18 august 2022 - 1:53
No menu items!

Iohannis, la reuniunea Consiliului European: „Câtă vreme războiul continuă, efectele economice vor exista”

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Versailles, înaintea participării la reuniunea informală a Consiliului European, că tema centrală a acestor discuţii va fi războiul din Ucraina. El a precizat că acest război are urmări în zona noastră şi ne afectează. Iohannis a mai afirmat că, în cadrul reuniunii, se va discuta despre energie, fiindcă preţurile au crescut în special ca urmare acestui război, dar şi despre apărare şi despre ce investiţii trebuie făcute în Europa, care să ne permită să ne decuplăm cât de mult se poate de la gazele ruseşti.

„Este o perioadă foarte complicată în care ne întâlnim aici, tema centrală a acestor discuţii va fi războiul din Ucraina, pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei, şi acest război deja se vede că are urmări în zona noastră şi ne afectează economic”, a spus Klaus Iohannis.

„Vom discuta Ucraina vom discuta despre energie fiindcă preţurile au crescut în special ca urmare acestui război. Vom discuta apărare, dar şi despre ce investiţi trebuie făcute în Europa pentru a permite să ne decuplăm cât de mult se poate de gazele ruseşti”, a mai spus președintele.

Şeful statului a mai spus că este o agendă foarte încărcată. ”În chestiunea Ucrainei, evident, voi explica cum primim noi pe refugiaţii ucraineni, cum construim şi deja funcţionează centrul logistic de la Suceava, care va colecta ajutoare umanitare din întreaga Europă, pentru Ucraina”, a mai spus preşedintele. 

Despre creşterile de preţuri la energie, Iohannis a spus că acestea au crescut în urma pregătirilor pentru război şi a războiului din Ucraina.  

„Atâta timp cât războiul continuă, efectele economice vor exista şi vor apărarea. Însă noi discutăm, în paralel, măsuri prin care vom ţine preţurile în aşa fel încât să fie energia în continuare plătibilă pentru consumatorul vulnerabil”, a mai declarat preşedintele.
 
El a arătat că sunt atât măsuri în plan naţional, şi la noi s-au luat aceste măsuri şi sunt pregătite măsuri pentru perioada şi după 1 aprilie, dar se vor discuta şi măsuri la nivel european, pentru a ţine preţurile din energie la un nivel cât de cât acceptabil.”
 
„Trebuie să fim conştienţi de faptul că aceste război are influenţe şi asupra preţurilor şi a economiilor noastre. Ceea ce vrem să facem este să păstrăm aceste influenţe la un nivel rezonabil, şi, în paralel, să dezvoltăm o independenţă mai pronunţată a economiei europene”, a mai spus Iohannis. 
 
El a vorbit și despre influența dezinformării asupra economiilor europene. „Atâta vreme cât războiul continuă ne putem aștepta la orice încercare de a influența economiile europene prin fake news. Statul este pregătit”, a adăugat Iohannis. 
 
Klaus Iohannis participă, joi, la Versailles, în Republica Franceză,  la reuniunea informală a Consiliului European. 
 
R. Dan