23.7 C
București
sâmbătă, 31 iulie 2021 - 9:27

Iohannis, la bilanțul DNA: Trebuie să depăşim definitiv situaţiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi

spot_img

Președintele i-a felicitat pe procurorii anticorupție pentru activitatea din 2014 și a precizat că îi susține să meargă mai departe

Iohannis_Kovesi SZ 2

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la bilanțul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) că lupta anticorupție este una dintre prioritățile mandatului său, deoarece de această luptă depinde “existența statului român”.

În plus, Iohannis a criticat ANAF pentru procentul extrem de mic  – doar 10% – din cuantumul prejudiciilor recuperate în dosarele instrumentate de DNA.

România lucrului bine făcut e o ţară în care lupta anticorupţie e o prioritate a mea. De această luptă depinde existenţa statului român. (…)Datele şi cifrele reflectă faptul că DNA a funcţionat cu motoarele turate în 2014, vă felicit şi vă încurajez să mergeţi mai departe.

Un alt aspect la care aş dori să mă refer este cel al anchetelor desfăşurate de DNA, care vizează oameni din sfera publică. Trebuie să depăşim definitiv situaţiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. Sper ca partidele să-şi respecte angajamentul de a face mai simple procedurile parlamentare care privesc cererile justiţiei. (…)România se transformă în model pentru alte ţări, în ceea ce priveşte o luptă eficientă împotriva corupţiei.

Nu aş putea încheia fără a mă referi la 2 importante chestiuni, devenite recurente: recuperarea prejudiciilor şi resursele de care dispune Parchetul. Recuperarea este, asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opţională, reflectă eficiența luptei anticorupţie şi descurajează fenomenul, situaţia din prezent este în cuantum de aproximativ 10%, este inacceptabil. Trag un semnal de alarmă şi solicit să se ia în serios această problemă care devine de importanţă deosebită. O analiză ar putea duce la sporirea resurselor pentru DNA, cu toţii am avea de câştigat din această investiţie publică, ar fi o investiţie în viitorul naţiunii noastre. (…)Am spus răspicat că vreau să punem România pe picioare, însă avem nevoie de instituţii puternice, iar DNA este, în România anului 2015, o instituţie-cheie, care contribuie la statul de drept.

Sunt aliatul dumneavoastră necondiţionat în această luptă pentru combaterea corupţiei şi întărirea  statului de drept.

Klaus Iohannis
președinte

R.D.