duminică, 29 noiembrie 2020 - 8:06

Iohannis, la bilanţul MAI: Pledez pentru condiţii salariale şi de muncă decente pentru angajații acestui sistem / FOTO

Guvernul nu are bani pentru profesori, copii și pensionari, dar majorează sumele alocate rezerviștilor

Guvernul nu a majorat salariile profesorilor, pensiile și alocațiile pentru copii așa cum prevede legea, dar a adoptat, în şedinţa de vineri, proiectul de...

Guvernul a aprobat strategia de vaccinare COVID-19. Cine are prioritate la vaccin

Guvernul a aprobat în ședința de vineri seară strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus. Hotărârea de guvern stabilește care sunt categoriile prioritare la vaccinare:...

Vizită oficială a premierului și președintelui, la Staţia de comprimare gaze naturale Jupa, în contextul finalizării lucrărilor la gazoductul BRUA- Faza I

Preşedintele Klaus Iohannis, însoţit de premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei, vizitează, sâmbătă, staţia de comprimare gaze naturale Jupa, din judeţul Caraş-Severin, în contextul...

Guvernul anunță că va lăsa credincioșii la slujbele de Crăciun în interiorul bisericilor

După scandalul dintre ÎPS Teodosie al constanței și Guvern, privind pelerinajul și slujbele pentru Sf. Andrei, Guvernul anunță, în plină campanie electorală, că va...

Președintele a participat luni la bilanțul Ministerului Afacerilor Interne pentru 2014

iohannis_oprea2

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la bilanţul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), că va pleda pentru condiţii salariale şi de muncă decente pentru angajaţii acestui sistem. El a arătat că înţelege constrângerile cu care se confruntă oamenii care servesc legea.

Șeful statului a precizat că participă pentru prima dată, în calitate de preşedinte al României, la bilanţul Ministerului Afacerilor Interne, una din principalele instituţii cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Klaus Iohannis a subliniat că această instituţie este, prin natura activităţii, prima interfaţă în relaţia dintre stat şi cetăţean.

Cu toţii ne dorim o Românie sigură, în care relaţia dintre stat şi individ, să se bazeze pe respect reciproc, în care cetăţenii ştiu că drepturile le sunt respectate şi legea este aceeaşi pentru toţi. Înţeleg constrângerile cu care se confruntă oamenii care servesc legea. Voi pleda întotdeauna pentru condiţii salariale şi de muncă decente, şi pe măsura răspunderii.

Klaus Iohannis
președintele României

Preşedintele a mai arătat că îşi doreşte ca toţi cei chemaţi să aplice legea să fie în primul rând ei înşişi, dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice condiţionări şi mai presus de orice interese de grup sau particulare.

Vă rog însă să fiţi conştienţi că oamenii vă privesc şi aşteaptă să fiţi modele de comportament şi corectitudine în serviciul public. Îmi doresc ca toţi cei chemaţi să aplice legea să fie în primul rând ei înşişi dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice condiţionări şi mai presus de orice interese de grup sau particulare, din mediul economic şi din orice domeniu.

Klaus Iohannis
președintele României

Iohannis a mai spus că la baza activităţii MAI şi a componentelor sale trebuie aşezată cu fermitate ideea că nimeni nu este mai presus de lege.

Avem datoria să analizăm cu luciditate ce funcţionează şi ce lipseşte, unde este nevoie de un plus de coordonare şi cum creştem performanţa. Avem mai multe instituţii care se ocupă de ordinea publică – Poliţie, Jandarmerie, Poliţie comunitară. Ele nu pot funcţiona în mod eficient individual, ci trebuie să acţioneze unitar. Cred că un sistem de ordine publică bine integrat poate răspunde în mod real nevoii de siguranţă la toate nivelurile.

Klaus Iohannis
președintele României

Șeful statului a precizat are încredere în capacitatea cadrelor ministerului de a fi la înălţimea cerinţelor şi misiunilor ce le-au fost încredinţate şi că acestea vor contribui activ la consolidarea principiilor statului de drept şi de a pune în practică, în cele mai bune condiţii, noua legislaţie penală, demersuri necesare finalizării procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen.

Potrivit preşedintelui, “un accent deosebit se cuvine a fi pus pe dimensiunea de prevenire a încălcării legii, inclusiv în cazul unor fenomene precum contrabanda şi traficul, criminalitatea economică, constituirea de grupuri infracţionale sau migraţia ilegală”.

Dezvoltarea unei societăţi este, cred eu, direct legată de măsura în care latura preventivă devine mai eficientă decât cea punitivă atunci când vine vorba de încurajarea corectitudinii şi legalităţii şi descurajarea infracţionalităţii. Îmi doresc o Poliţie mult mai axată pe prevenţie, fie că este vorba de Poliţia Rutieră, fie de cea cu atribuţii în zona criminalităţii economico-financiare. Putem avea o Jandarmerie mai puţin centrată pe paza unor obiective şi mai prezentă pentru siguranţa cetăţenilor. Este nevoie, de asemenea, la nivelului Ministerului Afacerilor Interne de o muncă de informaţii mai consistentă, care să privească nu doar reţelele infracţionale, ci şi protecţia propriilor cadre.

Klaus Iohannis
președintele României

Klaus Iohannis a mai că actualul context geopolitic din regiune reclamă acţiuni şi măsuri la care reprezentanţii MAI sunt parte importantă, arătând că apariţia războiului hibrid poate fi o sursă de insecuritate şi export de infracţionalitate către România.

Apariţia unui război hibrid, existenţa unor conflicte asimetrice şi îngheţate, tendinţele de modificări ale frontierelor, încălcarea unor reguli de drept internaţional pot fi o sursă de insecuritate şi de export de infracţionalitate către statele europene, în special către România. Ştiu că aceste lucruri vă determină să fiţi mai prompţi, mai alerţi şi mai responsabili, pentru a proteja siguranţa cetăţenilor noştri.

Klaus Iohannis
președintele României

Președintele a menţionat participarea MAI, ca furnizor de securitate şi garant al valorilor democraţiei, cu forţe profesioniste la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român sub egida Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU, printre care cele din Kosovo şi Afganistan, care a adus ţării noastre respectul şi aprecierea partenerilor internaţionali prin comportamentul exemplar şi prin performanţele operative.

În considerarea calităţii României de stat european, furnizor de stabilitate în Sud-Estul Europei, anul 2014 a fost marcat, printre altele, şi de adoptarea Legii pentru aderarea României la Tratatul privind crearea Forţei de Jandarmerie Europeană. De asemenea, România a preluat Preşedinţia Comitetului Interministerial de Nivel Înalt al Forţei de Jandarmerie Europeană din anul 2015 şi are ca atare o responsabilitate. Un stat care îşi pune în practică propriile legi şi angajamentele derivate din tratatele, convenţiile şi acordurile internaţionale la care este parte va fi respectat de către cetăţenii săi şi de către partenerii străini. Voi veghea permanent ca angajamentele asumate de România prin Acquis-ul comunitar să fie respectate întocmai.

Klaus Iohannis
președintele României

Potrivit şefului statului, o altă direcţie de acţiune prioritară pentru anul 2015 trebuie să o constituie combaterea corupţiei cu impact asupra bunei guvernări, a capacităţii instituţionale a statului şi cu afectarea credibilităţii României pe plan extern.

De asemenea, optimizarea Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, ca parte integrantă a Sistemului Naţional de Securitate, constituie o prioritate pentru instituţia dumneavoastră, ca vector principal în acest domeniu.

Klaus Iohannis
președintele României

Șeful statului s-a referit şi la Strategia Naţională de Apărare a Ţării, pe care o va prezenta Parlamentului României, precizând că aceasta va constitui o bază în conturarea noii Strategii de ordine publică, care trebuie să fie elaborată şi în consonanţă cu Strategia de securitate internă a UE.

R.D.

Doi bebeluși infectați cu coronavirus sunt internați la o maternitate din Timișoara

Doi bebeluși infectați cu coronavirus sunt internați la Maternitatea Bega din Timișoara. Este vorba despre un băiețel care are o lună și o săptămână...

Instanța decide repunerea în funcție și plata salariilor fostului șef Secție ATI de la Spitalul Universitar, Adriana Nica

Tribunalul București a decis că demiterea Adrianei Nica de la șefia secției ATI II din spitalul Universitar de Urgență a fost abuzivă, astfel că...

Crinuța Dumitrean, condamnată la peste șase ani de închisoare pentru retrocedările semnate lui Horia Simu

Crinuţa Dumitrean, fostă şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost condamnată vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani şi...

Lucian Duță, șase ani de închisoare și confiscarea conturilor din Elveția, pentru contractele semnate ca șef al CNAS

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Bucureşti, la şase ani de închisoare...

Germania îndeamnă statele UE să închidă pârtiile de schi pentru a ține sub control coronavirusul

Pe măsură ce se apropie sezonul de sărbătorilor de iarnă, relațiile europene se tensionează pe tema schiului. Germania solicită o abordare coordonată la nivelul...