21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 11:51
No menu items!

Iohannis: Este vital să investim în propriile forțe de apărare. Anul viitor creștem bugetul la 2,5% din PIB

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, un mesaj de Ziua Armatei Române. „Este vital să investim în propriile noastre forțe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalități depășite, care folosesc forța armată pentru a amenința suveranitatea unei țări independente”, a spus șeful statului. 

”În actualul context dificil, direcţia noastră este clară: rămânem uniţi şi hotărâţi, ancoraţi în valorile şi simbolurile care ne definesc şi ne dau putere ca naţiune, şi întărim cooperarea cu aliaţii şi partenerii noştri. Armata a fost şi va continua să fie simbolul tenacităţii şi o componentă esenţială în evoluţia României, contribuind major la parcursul ţării noastre către statutul de stat democratic, ireversibil ataşat valorilor euro-atlantice”, a declarat președintele în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Armatei României, la Monumentul „Mormântul Ostaşului Necunoscut” din Parcul Carol I.

Potrivit lui Klaus Iohannis, ”participarea activă a militarilor noştri în diferite teatre de operaţii, timp de peste 20 de ani, a susţinut consolidarea României în NATO ca un aliat credibil şi stabil, a cărui securitate are la bază statutul de membru al NATO şi al Uniunii Europene, precum şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, care se află la cel mai înalt nivel de cooperare în domeniul apărării”.

”România are un loc distinct în cadrul NATO şi o calitate incontestabilă de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice. În ultimii ani a crescut constant prezenţa Aliată în ţara noastră, fiind operaţionalizate pe teritoriul României o serie de structuri de comandă şi control şi de luptă NATO. Odată cu deteriorarea accentuată a mediului internaţional de securitate, ca urmare a războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, s-a mărit semnificativ numărul militarilor NATO aflaţi în ţara noastră”, a spus şeful statului.

Președintele spune că Armata are nevoie în continuare de investiții, pentru anul viitor fiind prevăzută o alocare de 2,5% din PIB.

”Anul viitor vom face încă un pas înainte prin creşterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB, pentru a spori capacitatea Armatei de a-şi îndeplini misiunile încredinţate şi astfel să conferim României şi mai multă credibilitate în exercitarea rolului de pilon regional de securitate. Este vital să investim în propriile noastre forţe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalităţi depăşite, care folosesc forţa armată pentru a ameninţa suveranitatea unei ţări independente, sfidând întregul sistem internaţional bazat pe reguli”, a mai afirmat preşedintele.

                                                                                                                Adina Silav