25.3 C
București
joi, 18 august 2022 - 2:36
No menu items!

Iohannis, după întâlnirea cu Merkel: Contăm pe sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen

spot_img

Președintele și cancelarul german au susținut, joi, o conferință de presă comună

iohannis_merkelPreședintele Klaus Iohannis a declarat, joi, într-o conferință comună cu cancelarul german Angela Merkel, că România contează pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluții care să permită avansarea spre aderarea la spațiul Schengen.

Am abordat în cadrul întrevederii și subiectul aderării României la spațiul Schengen. Contăm pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluții care să permită avansarea spre realizarea acestui obiectiv. Există argumente pe care le credem convingătoare, care să ducă la eliminarea ultimelor rezerve invocate în trecut în acest proces.

Klaus Iohannis
președintele României

Iohannis a menționat, între argumentele invocate, ultimul raport MCV, dar și „capacitatea și contribuția deja demonstrată de România la asigurarea securității frontierei externe a Uniunii”.

La rândul ei, Angela Merkel a declarat că nu poate să afirme nimic în momentul de față cu privire la o posibilă aderare a României la spațiul Schengen în acest an.

Merkel a fost întrebată dacă o decizie privind aderarea României la Schengen poate fi luată până la sfârșitul acestui an, ținând cont și de rezultatele pozitive menționate în ultimul raport al Comisiei Europene.

Ultimele rapoarte au fost mai pozitive, noi credem că reformele vor fi transpuse într-adevăr în mod consecvent și vorbim de următorii pași. Eu nu pot să afirm nimic în momentul de față, dar înțeleg că România dorește un răspuns care arată că merge înainte.

Angela Merkel
cancelarul Germaniei

R.D.