2.8 C
București
sâmbătă, 3 decembrie 2022 - 7:17
No menu items!

Iohannis, despre penele majore de curent din Republica Moldova și ajutorul acordat de România: „Interconectările sunt insuficiente”

spot_img

Klaus Iohannis a declarat, joi, la Vilnius, că România sprijină şi va sprijini Republica Moldova, în contextul atacurilor ruseşti de miercuri care au afectat grav şi alimentarea cu energie electrică în țara vecină, însă interconectările directe cele două state sunt „total insuficiente”, lucru valabil şi pentru gaz sau infrastructura rutieră.

„În ce priveşte interconectarea dintre România şi Moldova. Eu am spus-o şi a spus-o şi Guvernul. Evident că noi ajutăm Republica Moldova. Până în momentul de faţă am livrat tot ce a trebuit, respectiv, tot ce ni s-a cerut, însă, aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar şi vreau să detaliez un pic. Interconectările directe din România şi Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile şi, în momentul de faţă, chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina şi este ca atare expusă acestor atacuri”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat, joi, la Vilnius, dacă România poate sprijini cu energie electrică pe termen lung Republica Moldova, în contextul atacurilor de miercuri ale Rusiei care au afectat aprovizionarea cu energie în Republica Moldova.

Iohannis a adăugat că „există o singură soluţie”.

„Trebuie realizate interconectări mai multe şi mai bune, interconectări directe între România şi Republica Moldova. Acelaşi lucru este valabil şi pentru gaz, acelaşi lucru este valabil şi pentru transportul pe şoseaua ş.a.m.d. Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat până acum. Fapt este că noi suntem dispuşi să ajutăm Republica Moldova, însă, lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment. Există planuri, se lucrează la ele şi am speranţa ca în scurt timp, nu în câteva săptămâni, dar în relativ scurt timp, aceste chestiuni să fie net îmbunătăţite, fiindcă, în perspectivă, pe termen mediu şi mai lung, noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări”, a completat Iohannis.

Un nou atac masiv cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei, care a avut loc miercuri după-amiază, a vizat întreg teritoriul ţării şi a cauzat întreruperi ale energiei electrice şi alimentării cu apă, inclusiv Republica Moldova fiind afectată de o pană aproape generalizată de curent electric.

Klaus Iohannis efectuează, joi, o vizită oficială în Lituania, unde are întrevederi cu preşedintele Gitanas Nausėda şi preşedintele Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Raluca Dan