Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că Viorica Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi i-a cerut public demisia, spunând că îi retrage ”încrederea”.

Relațiile dintre Iohannis și Guvern s-au deteriorat în ultimele zile, pe fondul vizitei în Israel a prim-ministrului Dăncilă, fără consultări prealabile cu Administrația Prezidențială și pe fondul neînțelegerilor privind o eventuală decizie a României în privința mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Potrivit Constituției, Guvernul poate fi demis doar de Parlament.

UPDATE 12.30

Declarații Iohannis:

“În luna ianuarie, doamna Dăncilă spunea așa: Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Este jurământul pe care îl depunem noi.

Asta înseamnă și că se respectă principiul colaborării loiale. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid.

Având în vedere acestea, eu retrag încrederea acordată doamnei Dăncila. Pot să trag o concluzie, doamna Dăncila nu face față poziției de prim-ministru a României și transformă Guvernul într-o vulnerabilitate. Solicit demisia doamnei Dăncila din funcția de prim-ministru al României”.

 

T.S.