8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 7:27

Iohannis: Cu Ponta colaborez „instituțional corect”, dar îmi doresc un Guvern PNL

spot_img

Președintele României consideră că sunt șanse rezonabile pentru ca actualul Guvern să cadă printr-o moțiune de cenzură

ponta-iohannis 

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi seara, în cadrul unui interviu de la Digi 24, că, așa cum a promis, colaborarea cu Guvernul funcționează „instituțional corect”. Cu toate acestea, el și-a exprimat dorința schimbării Guvernului, înainte de 2016, anul alegerilor parlamentare și a anunțat că există „șanse rezonabile” pentru trecerea moțiunii de cenzură.

Klaus Iohannis a precizat că „nu există niciun fel de colaborare politică” între el și Victor Ponta, pentru că provenim „din zone doctrinare destul de diferite”. Cu toate acestea, colaborarea funcționează „instituțional corect”, pentru că „problemele pe care le rezolvăm și pe care le discutăm sunt foarte concrete, care țin de România”.

Președintele este convins că, în 2016, puterea se va schimba, pentru că „acesta este trendul”, iar sondajele așa arată. Iohannis și-ar dori chiar „și mâine” o schimbare a Guvernului, dar admite că acest lucru depinde de majoritatea din Parlament.

Clipa de față trece repede. Cel târziu în 2016 a trecut clipa, pentru că vom avea alegeri parlamentare. Toate sondajele indică o schimbare la putere. Nu cred că cineva are alte date. Acesta este trendul. A fost dat de votul din 16 noimebrie. Dacă s-ar putea face schimbarea (înainte de 2016, n.r.), mi-ar conveni și mâine să se facă. Numai că nu depinde de mine, ci de majoritatea din Parlament. Și dacă vorbim de aceste lucruri, trebuie să facem o diferență. Schimbarea puterii este un act eminamente politic, care se petrece în Parlament. Colaborarea între președinte și premier în această situație este un act administrativ. Sunt două lucruri diferite. Ca politician, îmi doresc un guvern pe care pot să îl numesc al meu, condus de PNL, dar pentru România nu ar fi bine să existe o ceartă permanentă la vârful statului și îmi asum, chiar dacă știu că mulți nu văd așa, îmi asum colaborarea instituțională până când se schimbă Guvernul

Klaus Iohannis

Iohannis a ținut să sublinieze, însă, că „președintele nu este pus să desfacă majorități în Parlament”. „Acest film l-am avut și nu a funcționat, președintele este pus să medieze între instituțiile statului și atunci când e cazul să fie arbitru să spună: stop, aici s-a greșit, dar președintele nu e pus să facă sau să desfacă majoritățile”, a precizat Iohannis.

Întrebat dacă speră că Guvernul să se schimbe înainte de 2016, Iohannis a menționat că „situația evoluează de așa natură că există o șansă rezonabilă ca printr-o moțiune de cenzură să se schimbe Guvernul”.

Valeriu Motoc

Iohannis: Cu Ponta colaborez „instituțional corect”, dar îmi doresc un Guvern PNL