23.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 11:20
No menu items!

Iohannis cere CCR imposibilul: revizuirea deciziei în cazul Kovesi

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut marţi o nouă declaraţie de presă, în care a pus în prim-plan, înaintea situației pandemice care afectează țara noastră, decizia CEDO în ce priveşte destituirea de la şefia DNA a Laurei Codruta Kovesi.

Iohannis a demis-o pe Kovesi după o decizie a CCR, însă astăzi, după anunţul de la Strasbourg, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a spus că nu hotărârea Curţii a stat la baza deciziei.

Președintele României a cerut CCR revizuirea tuturor deciziilor luate „pe bază de simple declaraţii, fie ele şi politice” şi a spus că se impune o reforma constituţionala, însă pentru asta e nevoie ca romanii să voteze, atunci când se va putea, un Parlament în care PSD să nu aibă majoritate.

Este o premieră în politica din România când un președinte critică public un caz punctual de condamnare a statului la CEDO.

„Astăzi CEDO a decis că dnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale, în urma deciziei CCR de revocare a sa din funcţie de procuror şef al DNA. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, Curtea Constituţională a decis revocarea sa din funcţie la propunerea unui ministru de foarte tristă amintire (…) CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu numai decizia legată de revocare, dar şi deciziile luate în considerarea unor simple declaraţii, fie ele şi politice