15 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 1:52

Iohannis bagă prefecții în ședință. Zegrean: Tot ce se întâmplă acum este în afara Constituției

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a convocat, la Palatul Cotroceni, o videoconferință cu prefecții, la care participă și premierul României, însoțit de miniștrii implicați în combaterea pandemiei de COVID.

Ludovic Orban participă, la Palatul Cotroceni, alături de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Este mai mult decât neobișnuită organizarea acestei videoconferințe la Palatul Cotroceni, dincolo de faptul că președintele o prezidează. Potrivit Constituției (Articolul 87), preşedintele României poate lua parte la şedintele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea tarii, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. Preşedintele României prezidează şedintele Guvernului la care participă.

De altfel, Iohannis a fost nu de puține ori prezent la Palatul Victoria, pentru a conduce ședințele de Guvern. Însă, de data aceasta, acțiunea este organizată la Palatul Cotroceni, ceea ce contravine principiului separației puterilor în stat. Iar convocarea nu poate fi făcută de președinte, ci de Puterea Executivă, recte premierul în funcție.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a comentat pentru Sursa Zilei această situație inedită:

„Nu se poate conduce țara din fuga calului. Tot ce se întâmplă acum este în afara Constituției. Țara are într-adevăr o conducere bicefală, premier – președinte, dar dacă președintele își dorea un rol mai activ și prezent avea ca instrument chiar declararea stării de urgență. S-a întâmplat în primăvară, când lucrurile nu stăteau atât de rău ca acum. Stare de alertă sau ce avem noi acum nu se regăsește în Constituție, este o invenție a Guvernului Ponta ca să-și poată spune și premierul că face ceva. Dar nu înseamnă că are acoperire în Constituție”.

Mihaela Chiper
Andi Topală